Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- jajko
- łyżeczka cukru wanilinowego
Na masę bakaliową:
- 3 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce itp.)
- łyżka miodu
- łyżka cukru
- 3 jajka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek bakaliowy!
- Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem.
- Następnie przełóż na blat i szybko zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 27 cm.
- Nakłuj widelcem i odstaw do lodówki.
- W tym czasie przygotuj bakalie, przebierz je. Jeśli trzeba, namocz i posiekaj.
- Jajka roztrzep z miodem i cukrem, dodaj bakalie i wymieszaj.
- Na schłodzone ciasto wyłóż masę bakaliową.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz 25-30 minut.
- Jeśli ciasto zbyt się przypieka, pod koniec pieczenia przykryj je folią aluminiową.
Zobacz więcej przepisów na mazurki:
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler