Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 12 dag mąki
- 2 jajka
- 6 dag masła
- 3 dag cukru
- cukier waniliowy
Blat makowy:
- 5 dag białego maku
- 5 dag cukru
- 2 jajka
- 5 dag mąki
- 3 dag margaryny
- aromat migdałowy
Lukier żurawinowy:
- 5 dag mrożonej żurawiny (może być też suszona)
- 10 dag cukru pudru
- 20 ml wody
Dodatkowo:
- 10 dag powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek żurawinowy!
- Masło posiekaj z cukrem i jajkami, dodaj mąkę.
- Zagnieć ciasto, schłodź.
- Rozwałkuj, wyłóż blaszkę o bokach 10 x 15 cm, nakłuj.
- Piecz 35 minut w 180°C.
- Przygotuj blat makowy: mak, cukier i jedno jajko wymieszaj, zmiel na maszynce.
- Dodaj aromat migdałowy.
- Margarynę utrzyj do białości, dodaj masę makową i mąkę.
- Wymieszaj, 2/3 masy rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Resztę nałóż do szprycki i wyciśnij dekoracyjne brzegi.
- Piecz 25 minut w 180°C.
- Przygotuj lukier: cukier wymieszaj z wodą i żurawiną.
- Ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi.
- Nałóż na nie blat makowy.
- Wierzch posmaruj lukrem.
- Udekoruj np. owocami suszonymi albo białą i ciemną czekoladą.