Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 białka,
  • 150 g cukru pudru,
  • odrobina soku z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:

Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek. Im więcej cukru pudru, tym lukier gęstszy i bardziej biały. Możesz do niego dodać aromat waniliowy, który dodatkowo wzbogaci smak.

  1. Białka ubijaj mikserem przez 30 sekund. Ma powstać z nich piana (białka nie powinny być ubite na sztywno).
  2. Do białek dodaj cukier. Ubijaj całość na średnich obrotach około 20 minut.
  3. Dodaj sok z cytryny (przyspieszy ścinanie się lukru na i przedłuży przydatność do spożycia).
  4. Użyj gotowego lukru do dekoracji. Możesz go przechowywać w lodówce do 3 dni.
Reklama

Więcej porad kulinarnych:
Polewa czekoladowa - prosty przepis
Jak zrobić masę makową do wypieków?

Reklama
Reklama
Reklama