Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 białka,
- 150 g cukru pudru,
- odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie:
Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek. Im więcej cukru pudru, tym lukier gęstszy i bardziej biały. Możesz do niego dodać aromat waniliowy, który dodatkowo wzbogaci smak.
- Białka ubijaj mikserem przez 30 sekund. Ma powstać z nich piana (białka nie powinny być ubite na sztywno).
- Do białek dodaj cukier. Ubijaj całość na średnich obrotach około 20 minut.
- Dodaj sok z cytryny (przyspieszy ścinanie się lukru na i przedłuży przydatność do spożycia).
- Użyj gotowego lukru do dekoracji. Możesz go przechowywać w lodówce do 3 dni.
Więcej porad kulinarnych:
Polewa czekoladowa - prosty przepis
Jak zrobić masę makową do wypieków?