Jabłka w cieście naleśnikowym to szybki deser, który lubią i mali, i duzi. Plasterki jabłek są wtedy chrupiące i pełne smaku. Warto doprawić je dużą ilością cynamonu i wanilii!
Przepis na jabłka w cieście
Oto składniki na jabłka w cieście naleśnikowym Kasi Bukowskiej:
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli,
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru,
- 2 duże jabłka (najlepiej twarde i kwaśne),
- cynamon.
Jak zrobić jabłka w cieście naleśnikowym? Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj - w misce połącz jajko, sól, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Masa nie powinna mieć grudek! Jabłka pokrój na plasterki i pozbaw gniazd nasiennych. Obsyp je obficie cynamonem. Na patelni rozgrzej olej. Plasterki jabłek zanurzaj w cieście z obu stron, a potem smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste. Jabłka w cieście odsącz na ręczniku papierowym. Możesz je teraz posypać cukrem pudrem!