Jabłka w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie

Aromatyczny i pyszny deser.
Weronika Kwaśniak / 07.08.2014 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłka w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 średnie jabłka
  • gotowe ciasto francuskie
  • rozkłócone jajko
  • dowolna konfitura (tu żurawinowa)
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłka w cieście francuskim!

  1. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne tak, aby w ich miejsce włożyć nadzienie.
  2. Oprósz cynamonem.
  3. Ciasto francuskie przekrój na 4 części.
  4. Po wypełnieniu jabłek nadzieniem, owiń je dokładnie ciastem francuskim, sklejając u góry tak, aby utworzyły sakiewki.
  5. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem) lub 220 stopni (piekarnik bez termoobiegu).

Sprawdź inne przepisy na desery z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA