Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 winne jabłka
- pół cytryny
- 3/4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- po 2 łyżki rodzynek, kandyzowanego ananasa i papai
- cynamon
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na jabłka z ryżem!
- Jabłka dokładnie umyj, wytrzyj.
- Z każdego jabłka odkrój czapeczkę.
- Wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości ok. 1 cm.
- Wnętrze skrop sokiem z cytryny.
- Ryż wymieszaj z opłukanymi rodzynkami, ananasem i papają.
- Dopraw cynamonem i miodem.
- Jabłka napełnij przygotowanym farszem.
- Na wierzchu każdego połóż kawałek masła.
- Piecz ok. 30 min w 170°C.
- Podawaj np. polane śmietanką.