Pomysły na nadzienie do pączków nie muszą ograniczać się do marmolady. Jak nadziewać pączki, żeby były smaczne, a jednocześnie niebanalne?
Jak nadziewać pączki?
Do nadziewania pączków przyda ci się szpryca lub rękaw cukierniczy, ale pączki możesz nadziewać także rozpłaszczając ciasto, nakładając nadzienie do pączków łyżką, a następnie zlepiając ciasto w kulkę.
Dzięki temu nadzienie pączka znajdzie się w środku i nie będzie wyciekać.
Szprycą nadziewaj pączki już po usmażeniu (zobacz jak smażyć pączki), pamiętaj jednak, że pączki możesz także upiec w piekarniku. Równie smaczne będą również faworki pieczone w piekarniku.
Pączki możesz nadziewać także w inny prosty sposób:
- Wytnij ciasto na pączki szklanką.
- Na jedno kółko nałóż trochę nadzienia i przykryj drugim kółkiem.
- Dociśnij boki, zlepiając je. Ponownie wytnij szklanką, by pozbyć się odstających brzegów.
fot. Adobe Stock
Czym nadziewać pączki?
Tradycyjne pączki na tłusty czwartek to te z nadzieniem różanym (jakie zapewne pamiętasz z dzieciństwa) lub z dżemem wiśniowym albo marmoladą wieloowocową. Nadzień, które możesz wykorzystać do wypełnienia pączków jest dużo więcej, np.:
- czekolada,
- masa kajmakowa,
- ajerkoniak,
- krem budyniowy,
- bita śmietana,
- powidła śliwkowe,
- konfitura z róży,
- twarożek z cukrem i ze śmietaną,
- prażone jabłka,
- nutella,
- krem cytrynowy,
- masło orzechowe.
Nie wiesz, jak przygotować nadzienie do pączków? Zajrzyj do naszej galerii.
Zobacz przepisy na pączki:
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
Pączki bez drożdży
Jak nadziewać pączki dżemem?
Za pomocą szprycy nadziewaj pączki po usmażeniu. Ważne, by konfitura, dżem lub krem budyniowy nie były zbyt rzadkie.
Jeśli nie masz szprycy, możesz użyć strzykawki. Wówczas upewnij się, czy nadzienie nie jest zbyt gęste (mogłoby zapchać strzykawkę).
Jak nadziewać pączki budyniem?
Chcesz nadziać pączki kremem budyniowym? Oto jak zrobić prosty domowy krem (bez użycia budyniu).
Składniki:
- 400 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka mąki tortowej,
- 60 g cukru,
- 40 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do garnuszka, dodaj żółtka, wanilię, cukier i sól.
- Wymieszaj. Dodaj obie przesiane mąki oraz masło.
- Podgrzewaj, aż krem budyniowy będzie gęsty.
- Po usmażeniu pączków przełóż krem do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i nadziej pączki.
Jak łatwo nadziewać pączki?
Bardzo prostym sposobem na nadziewanie pączków jest wycinanie kółek szklanką, nakładanie nadzienia (np. dżemu) i zlepianie brzegów.
Czym nadziewać pączki?
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady,
- 200 ml słodkiej śmietanki 36%.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kostki.
- Śmietankę zagotuj, wrzuć czekoladę i mieszaj energicznie aż się rozpuści.
- Przed nadziewaniem odstaw do ostygnięcia.
Jak nadziewać pączki tradycyjnie
Pączki możesz nadziewać także nabierając porcje ciasta ręką lub za pomocą łyżki, a następnie rozpłaszczając w dłoni. Po nałożeniu nadzienia, zlepiaj pączki.
Jak nadziewać pączki ajerkoniakiem?
Składniki:
- 3 jajka,
- 30 dag cukru pudru,
- 1 szklanka likieru advocat,
- 2 szklanki mleka,
- aromat wanilinowy.
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym lub laską wanilii. Zamiast tego użyć możesz aromatu wanilinowego.
- Do misy z ubitymi jajkami powoli wlewaj mleko, cały czas ubijając.
- Masę odstaw do schłodzenia.
- Do gotowej masy dodaj ajerkoniak.
Jak nadziewać pączki kremem orzechowym?
Składniki:
- 30 dag posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
- 2 łyżki miodu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki rumu,
- starta skórka z pomarańczy,
- 1 szklanka pokruszonych drobno herbatników.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj trochę ciepłego mleka.