Pomysły na nadzienie do pączków nie muszą ograniczać się do marmolady. Jak nadziewać pączki, żeby były smaczne, a jednocześnie niebanalne?
Jak nadziewać pączki?
Do nadziewania pączków przyda ci się szpryca lub rękaw cukierniczy, ale pączki możesz nadziewać także rozpłaszczając ciasto, nakładając nadzienie do pączków łyżką, a następnie zlepiając ciasto w kulkę.
Dzięki temu nadzienie pączka znajdzie się w środku i nie będzie wyciekać.
Szprycą nadziewaj pączki już po usmażeniu (zobacz jak smażyć pączki), pamiętaj jednak, że pączki możesz także upiec w piekarniku. Równie smaczne będą również faworki pieczone w piekarniku.
Pączki możesz nadziewać także w inny prosty sposób:
- Wytnij ciasto na pączki szklanką.
- Na jedno kółko nałóż trochę nadzienia i przykryj drugim kółkiem.
- Dociśnij boki, zlepiając je. Ponownie wytnij szklanką, by pozbyć się odstających brzegów.
fot. Adobe Stock
Czym nadziewać pączki?
Tradycyjne pączki na tłusty czwartek to te z nadzieniem różanym (jakie zapewne pamiętasz z dzieciństwa) lub z dżemem wiśniowym albo marmoladą wieloowocową. Nadzień, które możesz wykorzystać do wypełnienia pączków jest dużo więcej, np.:
- czekolada,
- masa kajmakowa,
- ajerkoniak,
- krem budyniowy,
- bita śmietana,
- powidła śliwkowe,
- konfitura z róży,
- twarożek z cukrem i ze śmietaną,
- prażone jabłka,
- nutella,
- krem cytrynowy,
- masło orzechowe.
Nie wiesz, jak przygotować nadzienie do pączków? Zajrzyj do naszej galerii.
Zobacz przepisy na pączki:
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
Pączki bez drożdży