Na przygotowanie pączków wiedeńskich przeznacz sobie w sumie około 1,5 godziny - smażenie potrwa mniej więcej 60 minut.
Przepis na puchate pączki wiedeńskie z lukrem
Pączki wiedeńskie inaczej są nazywane oponkami, gniazdkami. Są także znane pod nazwą pączki hiszpańskie, bowiem w podobny sposób przygotowuje się hiszpańskie churros.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- 1 szklanka wody,
- olej lub smalec do smażenia,
- kilka kropel olejku waniliowego.
Lukier do pączków wiedeńskich:
- ok. 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki soku cytrynowego.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
- Wsyp przesianą mąkę.
- Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź.
- Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.
- W rondlu rozgrzej olej. Bezpośrednio do niego wyciskaj porcje ciasta, formując gniazda.
- Pączki wiedeńskie smaż po 4 minuty z każdej strony. Pączki przekładaj na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
- Zrób lukier na pączki wiedeńskie: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Udekoruj przestudzone gniazda.
Artykuł pierwotnie opublikowany 14.02.2012 na zlecenie Edipresse