Temat pączków powraca do nas co roku w okolicach tłustego czwartku. I jak co roku zapewne będziemy zarzekać się, że "jeden wystarczy", że tak w ogóle to nie lubimy pączków, bo tłusty czwartek to taki głupi zwyczaj, który usprawiedliwia poczynania wszystkich łasuchów. Prawda jest jednak taka, że chętniej skusimy się na takiego pączka, który będzie z daleka wołał, aby go wziąć. Oto kilka pomysłów na udekorowanie pączków.
Pisaki i flamastry
Oczywiście mamy na myśli specjalne pisaki do dekorowania deserów. W sklepie nie znajdziesz raczej pisaków dedykowanych właśnie dla pączków, ale tak samo dobre będą zestawy do muffinów czy tortów. W przypadku pączków nie ma potrzeby układania gotowych literek - słodkim pisakiem wypiszemy za to co chcemy, lub namalujemy wzorki.
Zobacz także: Czym nadziewać pączki?
Lukier tak, ale nie klasycznie
Podobnie jak na pokazie mody i w kuchni obowiązują nas trendy, z którymi warto być na bieżąco. Można oczywiście zrobić lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, warto jednak postarać się o lukier kolorowy. Kolorowy lukier dostaniemy w sklepie w różnych wersjach kolorystycznych jako gotowy do rozrobienia, lub kupimy barwnik spożywczy w paście albo w proszku. Możemy oczywiście zabarwić lukier samodzielnie domowymi sposobami, jednak nie będzie on miał tak intensywnej barwy.
Polecamy także: Walka na kalorie: ciasta, pączki i gofry
Oto czym zabarwisz lukier:
- na czerwono: użyj soku z czerwonej porzeczki
- na zielono: użyj soku z kiwi
- na fioletowo: wykorzystaj sok z jagód
- na pomarańczowo: użyj kurkumy lub soku marchwiowego.
Kolory możesz dowolnie mieszać - jeśli użyjesz mniej kurkumy oraz zamiast soku z marchwi - sok brzoskwiniowy otrzymasz lukier w kolorze żółtym.
Posypki i bakalie
Pączki zanurzone w lukrze warto wzbogacić o posypkę. Może to być gotowa posypka do dekorowania, albo drobno posiekane bakalie. Także aromatyczna skórka pomarańczowa nigdy nie wychodzi z mody!