Jak zrobić śmietankę kokosową?

Śmietanka kokosowa
Kokosowy smak lubimy prawie wszyscy. Często kupujemy słodycze o tym smaku, lub dodajemy wiórki do wypieków. Kokos ma jednak więcej zastosowań. W sklepach dostępne jest już mleko kokosowe, jeśli jednak potrzebujemy śmietanki, możemy mieć kłopot z jej znalezieniem. Łatwo jednak przyrządzimy ją sami.
/ 22.08.2012 15:25
Śmietanka kokosowa

Oto dwa sposoby na uzyskanie śmietanki kokosowej:

Pierwszy sposób

Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki zagotowanego, gorącego mleka

Wykonanie:

Wiórki zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie przekładamy do miksera i miksujemy przez minutę. Miskę przykrywamy ręczniczkiem i przelewamy powstały płyn, dokładnie wyciskamy ręcznik.

Taka śmietanka będzie rzadsza i może stać w lodówce przez 2 dni.

Polecamy: Sposób na gofry idealne

Drugi sposób

Jeśli potrzebujesz gęstszej śmietanki np. do owoców zrób ją w ten sposób:

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • 2 – 3 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Po otwarciu puszki mleka kokosowego, zbieramy łyżką wierzchnią, bardziej gęstą część mleka. Resztę możemy użyć np. do zupy. Do gęstej części mleka dodajemy sok z cytryny i cukier. Ubijamy mikserem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dopiero wtedy nasza śmietanka będzie odpowiednio gęsta.

Polecamy również: Jak wykorzystać mleko kokosowe?

Redakcja poleca

REKLAMA