Oto dwa sposoby na uzyskanie śmietanki kokosowej:
Pierwszy sposób
Składniki:
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki zagotowanego, gorącego mleka
Wykonanie:
Wiórki zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie przekładamy do miksera i miksujemy przez minutę. Miskę przykrywamy ręczniczkiem i przelewamy powstały płyn, dokładnie wyciskamy ręcznik.
Taka śmietanka będzie rzadsza i może stać w lodówce przez 2 dni.
Polecamy: Sposób na gofry idealne
Drugi sposób
Jeśli potrzebujesz gęstszej śmietanki np. do owoców zrób ją w ten sposób:
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 2 – 3 łyżeczki cukru
- sok z cytryny
Wykonanie:
Po otwarciu puszki mleka kokosowego, zbieramy łyżką wierzchnią, bardziej gęstą część mleka. Resztę możemy użyć np. do zupy. Do gęstej części mleka dodajemy sok z cytryny i cukier. Ubijamy mikserem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dopiero wtedy nasza śmietanka będzie odpowiednio gęsta.
Polecamy również: Jak wykorzystać mleko kokosowe?