Składniki:
- 200 g mąki tortowej,
- 3,5 łyżeczki masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 2 żółtka,
- 2 szczypty soli.
Przygotowanie:
Jeśli chcesz, by faworki miały choć trochę mniej kalorii, upiecz je w piekarniku. Nie wchłoną tłuszczu, za to będą równie pyszne i chrupiące, będą też posiadać charakterystyczne bąbelki. Na karnawałowe przekąski w takiej wersji, możesz pozwolić sobie także dbając o linię.
- Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą.
- Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami.
- Dodaj żółtka i śmietanę, zlep ciasto i wyrób, by miało jednolitą strukturę.
- Podziel na kilka części, każdą z nich kolejno wałkuj na cienki placek, radełkiem wycinając kształt prostokąta. W każdym zrób nacięcie i przepleć koniec.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół).
- Faworki ułóż na blasze wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8 - 10 minut.
- Wyjmij faworki z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.
Ciasto na faworki pieczone w piekarniku staraj się wałkować jak najcieniej. Dzięki temu będą lekkie i kruche. Ciasto nie rozlewa się podczas pieczenia na boki, dlatego wystarczy, że faworki nie będą na siebie nachodziły.
Zobacz podobne przepisy:
Pączki bez drożdży
Faworki z ciasta francuskiego
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego