Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał

Jeśli chcesz, by faworki nie były tak kaloryczne, przygotuj faworki pieczone w piekarniku. Robi się je podobnie do tradycyjnych, a piecze w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut.
/ 20.01.2021 10:18
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 200 g mąki tortowej,
  • 3,5 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • 2 szczypty soli.
Przygotowanie:

Jeśli chcesz, by faworki miały choć trochę mniej kalorii, upiecz je w piekarniku. Nie wchłoną tłuszczu, za to będą równie pyszne i chrupiące, będą też posiadać charakterystyczne bąbelki. Na karnawałowe przekąski w takiej wersji, możesz pozwolić sobie także dbając o linię.

  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. 
  2. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami.
  3. Dodaj żółtka i śmietanę, zlep ciasto i wyrób, by miało jednolitą strukturę.
  4. Podziel na kilka części, każdą z nich kolejno wałkuj na cienki placek, radełkiem wycinając kształt prostokąta. W każdym zrób nacięcie i przepleć koniec. 
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół).
  6. Faworki ułóż na blasze wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8 - 10 minut.
  7. Wyjmij faworki z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.

Ciasto na faworki pieczone w piekarniku staraj się wałkować jak najcieniej. Dzięki temu będą lekkie i kruche. Ciasto nie rozlewa się podczas pieczenia na boki, dlatego wystarczy, że faworki nie będą na siebie nachodziły.

Zobacz podobne przepisy:
Pączki bez drożdży
Faworki z ciasta francuskiego
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA