Jak smażyć oponki i pączki, aby były miękkie i puszyste

Jak smażyć oponki fot. Adobe Stock
Do smażenia oponek (serowych lub drożdżowych) oraz pączków warto użyć oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) lub smalcu. Po każdym smażeniu odkładaj pączek na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Edyta Liebert / 11.01.2021 11:10
Jak smażyć oponki fot. Adobe Stock

Oponki drożdżowe, serowe czy po prostu pączki z dziurką, wymagają temperatury 175°C tłuszczu podczas smażenia. Jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego, temperaturę oleju lub smalcu sprawdzisz, wrzucając na tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli się zrumieni na złoto oznacza to, że możesz zacząć smażyć oponki i pączki. 

Oponki serowe - przepis, przygotowanie, jak smażyć

Oponki serowe cieszą się dużym uznaniem w okresie karnawału - to słodka przekąska, którą przygotujesz szybciej, niż oponki drożdżowe. Oponki smaż w tłuszczu w temperaturze 175°C, by były zrumienione, a środek był miękki i dobrze wysmażony. Wyrastają dzięki sodzie oczyszczonej, której nie można pominąć w przepisie na oponki serowe. Oponki drożdżowe smaży się dłużej - po 3-4 minuty z każdej strony.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 250 g twarogu zmielonego,
  • 40 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 90 g gęstej śmietany 12%,
  • olej do smażenia (np. słonecznikowy) lub 1,5 kg smalcu.

​Sposób przygotowania:

  1. ​Suche składniki wymieszaj, przesiej, mokre połącz ze sobą.
  2. Na stolnicę wyłóż składniki i zagnieć ciasto na oponki serowe. 
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1,5 cm. Wykrawaj kółka o średnicy 7 cm, następnie w środku rób dziurki małym kieliszkiem lub nakrętką od butelki. 
  4. A teraz najważniejsze, czyli jak smażyć oponki serowe: ​Rozgrzej tłuszcz do temperatury 175°C. Jeśli olej jest zbyt gorący, zewnętrzne warstwy spalą się, a w środku potrawa będzie surowa. Jeśli za mało gorący, jedzenie będzie pochłaniać zbyt dużo tłuszczu. Nie przepełniaj naczynia, w którym smażysz. Jeśli jest zbyt wypełnione oponkami, temperatura oleju będzie niższa. Wkładaj 3-4 oponki i smaż przez 1 minutę z każdej strony na złocisty kolor. 
  5. Usmażone oponki wykładaj na ręcznik papierowy i polej lukrem lub gdy ostygną - posyp cukrem pudrem. 

Smażenie oponekfot. Adobe Stock

 

Pączki - przepis, przygotowanie, jak smażyć

Przepis na pączki idealne jest czasochłonny i wymaga cierpliwości. Ciasto drożdżowe musi nabrać lekkości, powietrza, objętości, by wyrosnąć podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Słynna „oponka”, która tworzy się podczas smażenia pączków, wynika nie tylko ze świeżości oleju lub smalcu, lecz także z odpowiednio wyrośniętego ciasta, które rośnie wszerz i wzdłuż, co tworzy horyzontalnie jasną obrączkę. Im jest ona większa, tym lepiej - oznacza, że ciasto na pączki jest puchate i przygotowane do smażenia.

Najlepiej smażyć pączki w niskim i szerokim garnku, by miały one więcej przestrzeni. Możesz też wykorzystać przepis na pączki pieczone

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant,
  • 90 g masła,
  • 90 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 230 ml mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • opcjonalne: konfitura różana.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
  2. Jajka utrzyj z cukrem. Podgrzej mleko, masło roztop. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wyrośnięty zaczyn. Dodaj do mąki także ciepłe mleko, spirytus i zacznij mieszać składniki.
  3. Składniki wyrabiaj ok 15 minut, potem dodaj roztopione masło, wyrabiaj kolejne 5 minut
  4. Wyrobione ciasto na pączki włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 35°C) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czasie oprósz stolnicę mąką, krótko wyrabiaj ciasto, odrywaj małe kawałki i twórz z nich kulki lub rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj krążki (jeśli chcesz je wypełnić nadzieniem). Odstaw je do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Rozgrzej tłuszcz.
  6. Przejdź do smażenia pączków: te bez nadzienia i te z nadzieniem potrzebują łącznie ok. 7 minut smażenia w temperaturze 175°C. Pamiętaj, że każdy pączek obniża temperaturę tłuszczu, dlatego konieczne jest smażenie pączków turami, po 3-4 sztuki. 
  7. Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy. Lukruj ciepłe, a posypuj pudrem już wystudzone. 

Jak smażyć pączkifot. Adobe Stock

Tekst na podstawie artykułu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie opublikowany 05.08.2010.

Zobacz także: Pączki z serka homogenizowanego Churros - hiszpański przysmak Pączki wiedeńskie - przepis i przygotowanie

Redakcja poleca

REKLAMA