Oponki drożdżowe, serowe czy po prostu pączki z dziurką, wymagają temperatury 175°C tłuszczu podczas smażenia. Jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego, temperaturę oleju lub smalcu sprawdzisz, wrzucając na tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli się zrumieni na złoto oznacza to, że możesz zacząć smażyć oponki i pączki.
Oponki serowe - przepis, przygotowanie, jak smażyć
Oponki serowe cieszą się dużym uznaniem w okresie karnawału - to słodka przekąska, którą przygotujesz szybciej, niż oponki drożdżowe. Oponki smaż w tłuszczu w temperaturze 175°C, by były zrumienione, a środek był miękki i dobrze wysmażony. Wyrastają dzięki sodzie oczyszczonej, której nie można pominąć w przepisie na oponki serowe. Oponki drożdżowe smaży się dłużej - po 3-4 minuty z każdej strony.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 250 g twarogu zmielonego,
- 40 g cukru,
- 2 żółtka,
- 90 g gęstej śmietany 12%,
- olej do smażenia (np. słonecznikowy) lub 1,5 kg smalcu.
Sposób przygotowania:
- Suche składniki wymieszaj, przesiej, mokre połącz ze sobą.
- Na stolnicę wyłóż składniki i zagnieć ciasto na oponki serowe.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1,5 cm. Wykrawaj kółka o średnicy 7 cm, następnie w środku rób dziurki małym kieliszkiem lub nakrętką od butelki.
- A teraz najważniejsze, czyli jak smażyć oponki serowe: Rozgrzej tłuszcz do temperatury 175°C. Jeśli olej jest zbyt gorący, zewnętrzne warstwy spalą się, a w środku potrawa będzie surowa. Jeśli za mało gorący, jedzenie będzie pochłaniać zbyt dużo tłuszczu. Nie przepełniaj naczynia, w którym smażysz. Jeśli jest zbyt wypełnione oponkami, temperatura oleju będzie niższa. Wkładaj 3-4 oponki i smaż przez 1 minutę z każdej strony na złocisty kolor.
- Usmażone oponki wykładaj na ręcznik papierowy i polej lukrem lub gdy ostygną - posyp cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Pączki - przepis, przygotowanie, jak smażyć
Przepis na pączki idealne jest czasochłonny i wymaga cierpliwości. Ciasto drożdżowe musi nabrać lekkości, powietrza, objętości, by wyrosnąć podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Słynna „oponka”, która tworzy się podczas smażenia pączków, wynika nie tylko ze świeżości oleju lub smalcu, lecz także z odpowiednio wyrośniętego ciasta, które rośnie wszerz i wzdłuż, co tworzy horyzontalnie jasną obrączkę. Im jest ona większa, tym lepiej - oznacza, że ciasto na pączki jest puchate i przygotowane do smażenia.
Najlepiej smażyć pączki w niskim i szerokim garnku, by miały one więcej przestrzeni. Możesz też wykorzystać przepis na pączki pieczone.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant,
- 90 g masła,
- 90 g cukru,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 230 ml mleka,
- 1 łyżka spirytusu,
- opcjonalne: konfitura różana.
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
- Jajka utrzyj z cukrem. Podgrzej mleko, masło roztop. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wyrośnięty zaczyn. Dodaj do mąki także ciepłe mleko, spirytus i zacznij mieszać składniki.
- Składniki wyrabiaj ok 15 minut, potem dodaj roztopione masło, wyrabiaj kolejne 5 minut.
- Wyrobione ciasto na pączki włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 35°C) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie oprósz stolnicę mąką, krótko wyrabiaj ciasto, odrywaj małe kawałki i twórz z nich kulki lub rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj krążki (jeśli chcesz je wypełnić nadzieniem). Odstaw je do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Rozgrzej tłuszcz.
- Przejdź do smażenia pączków: te bez nadzienia i te z nadzieniem potrzebują łącznie ok. 7 minut smażenia w temperaturze 175°C. Pamiętaj, że każdy pączek obniża temperaturę tłuszczu, dlatego konieczne jest smażenie pączków turami, po 3-4 sztuki.
- Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy. Lukruj ciepłe, a posypuj pudrem już wystudzone.
fot. Adobe Stock
Tekst na podstawie artykułu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie opublikowany 05.08.2010.
Zobacz także: Pączki z serka homogenizowanego Churros - hiszpański przysmak Pączki wiedeńskie - przepis i przygotowanie