POLECAMY

Czy wiesz jak zrobić mazurek makowy na kruchym cieście?

Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 3 żółtka ugotowane na twardo; na nadzienie: 20 dag maku, pół szklanki cukru, 3 jajka, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 10 dag rodzynek, 10 dag rodzynek, 1 buteleczka aromatu migdałowego
Czy wiesz jak zrobić mazurek makowy na kruchym cieście?

Przygotuj spód z ciasta: mąkę przesiać na stolnicę,dodać cukier puder i pokrojone kawałki masła. Składniki siekać nożem aż powstaną grudki. Dodać żółtka przetarte przez sitko. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę, włożyć do lodówki na 30 min.

Nadzienie: mak sparz i 3 razy zmiel. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mak, mleko, mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Białka ubij na pianę i wymieszaj z masą. Połącz ją z sodą i aromatem do ciasta, migdałami i rodzynkami.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wylep nim spód i brzegi blachy.

Na cieście rozsmaruj masę makową.

Mazurek wstaw do piekarnika o temp. 180 st.C na 25-30 min.

Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i udekoruj paseczkami stopionej gorzkiej czekolady.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)