Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag miękkiego masła
- 15 dag cukru
- szczypta soli i mielonej kurkumy
- skórka starta z cytryny
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 20 dag mąki
- budyń waniliowy bez cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60-70 dag rabarbaru
Kruszonka:
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ucierany placek z rabarbarem!
- Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i kurkumy na puch.
- Połącz ze skórką startą z cytryny.
- Cały czas ucierając, dodawaj kolejno najpierw po jednym jajku, a potem żółtku.
- Dodaj mąkę przesianą z budyniem (zwiększa kruchość ciasta, ale można go nie dodawać) i proszkiem do pieczenia.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
- Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Rabarbar oczyść (odetnij liście i bulwiastą końcówkę), łodygi dokładnie umyj, osusz, starsze obierz ze skórki.
- Łodygi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
- Rozłóż je na cieście.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj, rozkrusz w palcach, a potem łącz w większe grudki.
- Posyp nimi ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 185 stopni C i piecz 50-60 minut.
- Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.
- Placek dokładnie wystudź, podawaj krojony w większe kawałki.
Zobacz więcej przepisów z rabarbarem:
Krucha tarta z rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy