Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti, cena ok. 3 zł
- 2 ząbki czosnku, cena ok. 80 gr
- natka pietruszki, cena ok. 2 zł
- 50 g parmezanu, cena ok. 4 zł
- 1 peperoncino, cena ok. 80 gr
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Spaghetti aglio olio e peperoncino to najprostszy z możliwych przepis na włoski makaron. Jeśli nie lubisz lub nie możesz spożywać pikantnych potraw - zrezygnuj z papryczki - otrzymasz wtedy przepis na klasyczne aglio olio.
Podstawą jest makaron spaghetti podsmażony na oliwie z czosnkiem i papryczką peperoncino. To świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
- Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i peperoncino.
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj grubo mielony pieprz i dopraw solą do smaku.
- Podawaj posypany tartym parmezanem i natką pietruszki.
Więcej pomysłów na obiad:
Przepis na makaron ze szpinakiem
Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą
Przepis na makaron z krewetkami