Masa makowa - jak ją zrobić

masa makowa jak ją zrobić, jak zrobić masę makową, domowa masa makowa fot. Fotolia
Przygotuj z nami domową masę makową!
Weronika Kwaśniak / 29.05.2019 10:09
masa makowa jak ją zrobić, jak zrobić masę makową, domowa masa makowa fot. Fotolia

Przygotowanie makowca, strucli, pierożków z makiem czy świątecznej kutii to obowiązkowy punkt przedświątecznych dni.
Masa makowa stanowi oryginalny dodatek do kremów, a także delikatny farsz do pierogów czy rogalików. Umożliwia przygotowanie bożonarodzeniowej kutii. Najlepsza będzie wzbogacona miodem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez wypieków z makiem. Samodzielne przygotowanie masy makowej jest dość czasochłonne i wymaga dużo pracy - warto jednak się na to zdecydować! Zobacz, jak przygotować masę makową!

Składniki na masę makową (ponad 1 kg):

  • 550 g maku
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 200 g rodzynek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 łyżki olejku migdałowego
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki brandy

Przepis na domową masę makową:

  1. Wsyp mak do garnka i zalej go gorącą wodą - poziom wody powinien być wyższy, niż poziom maku.
  2. Zagotuj.
  3. Gotuj przez 35 minut - od czasu do czasu zamieszaj.
  4. Pozostaw mak do odsączenia na sitku na 20 minut.
  5. Zmiel mak w maszynce do mielenia mięsa, najlepiej dwa razy.
  6. Posiekaj rodzynki, orzechy i śliwki suszone.
  7. Masło roztop z miodem i podgrzej.
  8. Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu, mieszając.
  9. Przełóż mieszankę do maku.
  10. Dodaj skórkę z pomarańczy, olejek migdałowy, brandy i rum.
  11. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zobacz inne przepisy:

Redakcja poleca

REKLAMA