Przygotowanie makowca, strucli, pierożków z makiem czy świątecznej kutii to obowiązkowy punkt przedświątecznych dni.
Masa makowa stanowi oryginalny dodatek do kremów, a także delikatny farsz do pierogów czy rogalików. Umożliwia przygotowanie bożonarodzeniowej kutii. Najlepsza będzie wzbogacona miodem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez wypieków z makiem. Samodzielne przygotowanie masy makowej jest dość czasochłonne i wymaga dużo pracy - warto jednak się na to zdecydować! Zobacz, jak przygotować masę makową!
Składniki na masę makową (ponad 1 kg):
- 550 g maku
- 100 g masła
- 3/4 szklanki miodu
- 200 g rodzynek
- 150 g suszonych śliwek
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżki olejku migdałowego
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki brandy
Przepis na domową masę makową:
- Wsyp mak do garnka i zalej go gorącą wodą - poziom wody powinien być wyższy, niż poziom maku.
- Zagotuj.
- Gotuj przez 35 minut - od czasu do czasu zamieszaj.
- Pozostaw mak do odsączenia na sitku na 20 minut.
- Zmiel mak w maszynce do mielenia mięsa, najlepiej dwa razy.
- Posiekaj rodzynki, orzechy i śliwki suszone.
- Masło roztop z miodem i podgrzej.
- Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu, mieszając.
- Przełóż mieszankę do maku.
- Dodaj skórkę z pomarańczy, olejek migdałowy, brandy i rum.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.