Jak skasować Facebooka? fot. Adobe Stock

Jak usunąć konto z Facebooka?

Instrukcja: jak usunąć konto z Facebooka. Tłumaczymy krok po kroku, jak czasowo dezaktywować konto i jak usunąć je raz na zawsze.
Ewa Cwil / 17.11.2019 11:54
Jak skasować Facebooka? fot. Adobe Stock

Facebook daje możliwość czasowego wyłączenia konta albo jego trwałego usunięcia. Musisz jednak wiedzieć, że faktyczne usunięcie zawartości twojego konta może zająć Facebookowi nawet miesiące...

Jak usunąć konto z Facebooka:

Jak usunąć konto z Facebooka raz na zawsze

Trwałe usunięcie konta oznacza, że z przestrzeni publicznej znikną niemal wszystkie ślady twojej aktywności na platformie. Znikną: twoje dane, zdjęcia, posty i komentarze do cudzych postów. Jedyne, co może nie zniknąć to wiadomości wysłane do znajomych.

Na odwołanie podjętej o usunięciu konta decyzji masz 14 dni. Jeśli tego nie zrobisz, ślady twojej działalności na FB będą usuwane nawet do 90 dni.

Uwaga! Usunięcie konta na Facebooku oznacza także usunięcie konta w Messengerze wraz z zawartymi tam wiadomościami.

Co dzieje się z kontem na FB, gdy jego właściciel umrze

Usuwanie konta z FB krok po kroku

Najlepiej usuwanie konta przeprowadzić w przeglądarce, a nie w aplikacji.

  • w prawym górnym rogu kliknij strzałkę otwierającą menu,
  • wybierz: Ustawienia,
  • w menu w lewej kolumnie wybierz: Twoje informacje na Facebooku,
  • wybierz: Dezaktywacja i usuwanie,
  • wybierz: Usuń konto na stałe,
  • kliknij: Kontynuuj do usuwania konta,

Teraz, przed potwierdzeniem konta, masz możliwość pobrania swoich zdjęć oraz postów. Jeśli jesteś jedynym administratorem jakichś stron, usunięcie konta zlikwiduje także i te strony. Aby temu zapobiec, możesz dodać innych administratorów, co zapobiegnie likwidacji tych stron.

  • Kliknij: Usuń konto.

Jak usunąć konto z Facebooka na pewien czas

Dezaktywacja konta powoduje, że zawartość twojego konta zostaje ukryta – nikt nie będzie mógł go zobaczyć. Dostępne jedynie pozostają: nazwa twojego konta w listach znajomych i wysłane przez ciebie wiadomości. Administratorzy grup będą nadal widzieć dodane przez ciebie komentarze i posty. Aktywne pozostanie także konto w Messengerze.

Dezaktywację konta można w każdej chwili odwołać – zawartość twojego konta będzie znowu widoczna.

Dezaktywacja konta na FB krok po kroku

Czasowe wyłączenie konta najłatwiej jest przeprowadzić w przeglądarce, a nie w aplikacji.

  • w prawym górnym rogu kliknij strzałkę otwierającą menu,
  • wybierz: Ustawienia,
  • w menu w lewej kolumnie wybierz: Twoje informacje na Facebooku,
  • wybierz: Dezaktywacja i usuwanie,
  • wybierz: Dezaktywacja konta,
  • kliknij: Kontynuuj do dezaktywacji konta,
  • wpisz swoje hasło do FB,
  • kliknij: Kontynuuj,
  • wybierz z listy przyczynę zawieszenia konta lub ją opisz,

Jeśli jesteś jedynym administratorem jakichś stron, Facebook ci o tym teraz przypomni: zawieszenie konta zawiesi także działanie tych stron. Aby temu zapobiec, dodaj innych administratorów.
wybierz, czy chcesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości email od FB.

  • Kliknij: Dezaktywacja konta.

Zobacz także:
Jak usunąć konto z Instagrama (lub je zawiesić)?
Jak usunąć film z YouTube'a?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)