Jedzenie kasz nie jest obecnie popularne w ogóle - szczególnie rzadko sięgamy po kaszę jaglaną. Kasza ta oprócz tego, że jest świetnym dodatkiem do obiadu to również ma właściwości odtruwające organizm z toksyn. Jest bogata w wiele składników mineralnych i witaminy, dlatego też nie stanowi dużego zagrożenia dla zdrowia jako monodieta. Jej stosowanie może być jednak uciążliwe z względu na spożywanie tylko jednego produktu.
Jak zacząć monodietę?
Czujesz się ociężale? Cierpisz na bezsenność i apatię? To są właśnie symptomy zbyt dużego nagromadzenia się toksyn w organizmie. Ich źródłem są posiłki zawierające dużo tłuszczu, białka i cukru. Aby się ich pozbyć - zaopatrz się w dużą ilość kaszy jaglanej.
Aby odtruć organizm zaleca się spożywanie kaszy jaglanej 5 razy dziennie przez co najmniej 3 dni (może trwać maksymalnie do 14 dni). Wiadomo im dłużej wytrzymamy jedząc tylko kaszę tym lepiej oczyścimy organizm. Dieta ta nawilży ciało, a my będziemy czuć się lekko (ze względu na oczyszczoną wątrobę i przeczyszczone jelita). Między posiłkami zaleca się wypijanie dużej ilości płynów – wody oraz naparów ziołowych i całkowitym (czasowym) wyeliminowaniu kawy i herbaty. Taki detoks można przeprowadzić kilka razy w roku – najlepiej oczyszczania dokonać jesienią (przez detoks pozbywamy się składników mogących wychładzać organizm, ponadto kasza jaglana wzmacnia organizm, co jest istotne przed okresem zimy) lub wiosną.
Pamiętaj, że jest to monodieta i opiera się na spożywaniu tylko kaszy jaglanej.
Jednakże jeżeli nie jesteś w stanie wytrzymać jedząc samą kaszę to możesz urozmaicić posiłki wprowadzając warzywa (dobrym dodatkiem jest kalafior), dodając do krupnika albo jedząc z jabłkiem. Oczywiście efektywność takiej diety będzie mniejsza niż przy stosowaniu monodiety, ale i tak jest to dobre rozwiązanie.
Zobacz także: Detoks – jak oczyścić swój organizm?
Dlaczego warto?
Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B (mają wpływ m.in. na układ nerwowy, poprawiają pamięć, koncentrację) oraz lecytynę, a także magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas. Jest dobrym źródłem witaminy E, która jest antyoksydantem – zapobiega powstawaniu wolnym rodnikom i spowalnia procesy starzenia. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy. Kasza jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć, a także wzmacnia organizm. Zawiera dużo białek i złożonych węglowodanów, które ulegają powolnemu trawieniu, dzięki czemu przez długi czas są źródłem energii dla mózgu. A co najważniejsze kasza jaglana zawiera krzemionkę, która poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Poprawia przemianę materii i ułatwia redukcję masy ciała. W dodatku krzem ma zbawienny wpływ na układ krwionośny, gdyż poprawia elastyczność naczyń oraz zmniejsza odkładanie się w nich tłuszczu. Ponadto pierwiastek ten wykorzystywany jest przy budowie kości – wzmacnia , zapobiega odwapnianiu (co jest ważne w zapobieganiu osteoporozie) oraz przyspiesza ich odbudowę po złamaniach i innych urazach.
Biorąc pod uwagę właściwości kaszy jaglanej oraz jej wpływ na nasz organizm nawet nie stosowanie samej monodiety odtruwającej będzie niosło wiele korzyści zdrowotnych.
Polecamy: Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?