Arytmie serca - jak je rozpoznać?
Arytmie serca - jak je rozpoznać?8 miesięcy temu
Serce jest jednym z kluczowych dla życia narządów. To dzięki jego pracy możliwe jest przepompowywanie krwi przez cały organizm. Jeśli serce jest zdrowe, jego praca jest spokojna i regularna. Akcja serca spowalnia się podczas snu, a przyspiesza podczas wysiłku fizycznego. Serce nigdy nie odpoczywa, dlatego też z biegiem lat i w odpowiedzi na niezdrowy tryb życia mogą pojawić się zaburzenia w jego pracy. Czytaj więcej
Co to są afty i jak sobie z nimi radzić?
Co to są afty i jak sobie z nimi radzić?2 lata temu
Afty (powodujące aftozę) to bolesne owrzodzenia w śluzówce jamy ustnej, języka lub warg. Towarzyszy im stan zapalny. Powstają z różnych przyczyn. Jeśli jednak rozwijają się częściej niż raz w roku, konieczna jest porada lekarska. Pamiętajmy też, że afta to nie pleśniawka. Czytaj więcej
Choroby układowe tkanki łącznej
Choroby układowe tkanki łącznej3 lata temu
Tkanka łączna występuje w całym organizmie, a jej zadaniem jest spajanie innych tkanek, przez co zapewnia stabilizację narządów i ochrania je przed urazami. Choroby tkanki łącznej to grupa różnych groźnych chorób, które znacznie utrudniają funkcjonowanie i prowadzą do długotrwałej izolacji... Czytaj więcej
Groźne zakażenia wirusowe – nie lekceważ profilaktyki!
Groźne zakażenia wirusowe – nie lekceważ profilaktyki!3 lata temu
Istnieje całe mnóstwo drobnoustrojów, które mogą uczynić znaczne spustoszenia w naszym organizmie. Główne z nich to wirusy zapalenia wątroby, wirus HIV, wirus brodawczaka ludzkiego, ludzkiej białaczki z komórek T oraz wirus grypy. Większość z nich znamy i jesteśmy świadomi zagrożenia jakie niesie ze sobą infekcja. Jednak często zapominamy o profilaktyce... Czytaj więcej
Wszystko co chcielibyście wiedzieć o miodzie
Wszystko co chcielibyście wiedzieć o miodzie3 lata temu
Miód to jeden z najcenniejszych naturalnych produktów. Poznaj rodzaje miodów i ich właściwości zdrowotne. Zobacz czym jest apiterapia i jak wybrać miód dobrej jakości. Czytaj więcej
Syrop z lipy
Syrop z lipy3 lata temu
Nazwa miesiąca lipca pochodzi z natury. Bowiem to właśnie w lipcu kwitną lipy – ogromne drzewa o niezwykle pachnących kwiatuszkach. Latem pszczoły zbierają z nich nektar, który posłuży im do produkcji specyficznego miodu. Jednakże człowiek od dawien dawna samodzielnie próbował pozyskać dobrodziejstwa z kwiatów lipy wytwarzając cenny syrop niezbędny na czas jesiennych słot i srogiej zimy… Czytaj więcej
Gronkowiec złocisty - groźna bakteria
Gronkowiec złocisty - groźna bakteria3 lata temu
Gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus) to powszechna bakteria gram-dodatnia bytująca w jamie nosowo-gardłowej i na skórze ludzi. Szacuje się, że około 70-80% ludzi jest nosicielami gronkowca złocistego. Gronkowiec złocisty może być jednak przyczyną groźnych infekcji. Jak poznać, czy problem nas dotyczy? Czytaj więcej
Kakaowiec jako superżywność
Kakaowiec jako superżywność3 lata temu
Superżywność (ang. superfood) to grupa pokarmów pochodzenia roślinnego opisanych przez naukowców jako najwartościowsze i mogące pozytywnie wpływać na zdrowie. Produkty te pochodzą niemal z każdej strony świata. Zawierają drogocenne witaminy, pierwiastki, antyoksydanty, enzymy, białka oraz specyficzne kwasy tłuszczowe, które są dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Przyjmowane codziennie w niewielkich ilościach pokrywają zapotrzebowanie organizmu na różne składniki pokarmowe. Czytaj więcej
Superżywność, czyli najzdrowsze jedzenie
Superżywność, czyli najzdrowsze jedzenie3 lata temu
W dobie epidemii otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych poszukujemy wciąż nowych rozwiązań dla poprawy zdrowia. Tym razem pora na superżywność (ang. superfood), czyli produkty spożywcze o właściwościach niemal leczniczych. Czytaj więcej
Jagody Goji - czy warto je wdrożyć do menu?
Jagody Goji - czy warto je wdrożyć do menu?6 lat temu
Jagody Goji pochodzą z Tybetu. Według miejscowych są panaceum na wszelkie choroby i mają zapewnić długie życie. Jagodami Goji od niedawna interesuje się cały świat, czy są zdrowe? Czytaj więcej