Właściwości zdrowotne witaminy PP

To cenna witamina, która pomaga regulować poziom złego cholesterolu we krwi, a przez to zapobiegać miażdżycy naczyń tętniczych i chorób serca. Witamina PP znana jest powszechniej jako niacyna i należy do witamin z grupy B.
/ 20.11.2013 17:57

To cenna witamina, która pomaga regulować poziom złego cholesterolu we krwi, a przez to zapobiegać miażdżycy naczyń tętniczych i chorób serca. Witamina PP znana jest powszechniej jako niacyna i należy do witamin z grupy B.

Właściwości zdrowotne witaminy PP


Role witaminy PP w naszym organizmie

  • uczestniczy w procesach przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów
  • warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
  • uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy i płciowych
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • osłabia toksyczność leków przeciwnowotworowych


Źródła witaminy PP
Witaminę PP znajdziemy w mięsie, rybach morskich, podrobach, a także drożdżach i roślinach, jak kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, słonecznik, awokado, ziemniaki, brokuły, śliwki.

Nadmiar witaminy PP
Nadmierne spożywanie produktów bogatych w niacynę sprzyja pojawieniu się zmian skórnych w postaci zaczerwienia i pieczenia skóry, dolegliwości gastrycznych (nudności, wymioty, biegunki) oraz bólów głowy. Ponadto może dojść do rozregulowania ustabilizowanej cukrzycy lub też zaostrzenia dolegliwości ze strony wrzodów żołądka.

Niedobór witaminy PP
Może powodować następujące objawy:

  • przewlekłe zmęczenie, obniżenie nastroju
  • nudności, wymioty, biegunka
  • podrażnienie, zapalenie skóry (zgrubienia, łuszczenie się) i jej wrażliwość na słońce
  • problemy z wątrobą
  • zaburzenia ze strony układu nerwowego


Są to objawy pelagry – czyli choroby wynikającej z niedoboru niacyny. Zwykle rozpoznawana jest u osób nadużywających alkoholu i mających uszkodzoną wątrobę (marskość wątroby). Ponadto choroba obserwowana jest wśród mieszkańców regionów świata, w których podstawą żywieniową jest ryż lub kukurydza. W takiej diecie niacyna występuje w małych ilościach, a także jest gorzej przyswajana.

Ciekawostka:
Niacyna może być syntezowana w organizmie człowieka z tryptofanu. Jest to możliwe wyłącznie w obecności witamin B1, B2 i B6.