Kakaowiec jako superżywność

Superżywność (ang. superfood) to grupa pokarmów pochodzenia roślinnego opisanych przez naukowców jako najwartościowsze i mogące pozytywnie wpływać na zdrowie. Produkty te pochodzą niemal z każdej strony świata. Zawierają drogocenne witaminy, pierwiastki, antyoksydanty, enzymy, białka oraz specyficzne kwasy tłuszczowe, które są dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Przyjmowane codziennie w niewielkich ilościach pokrywają zapotrzebowanie organizmu na różne składniki pokarmowe.
/ 16.10.2013 16:58

Superżywność (ang. superfood) to grupa pokarmów pochodzenia roślinnego opisanych przez naukowców jako najwartościowsze i mogące pozytywnie wpływać na zdrowie. Produkty te pochodzą niemal z każdej strony świata. Zawierają drogocenne witaminy, pierwiastki, antyoksydanty, enzymy, białka oraz specyficzne kwasy tłuszczowe, które są dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Przyjmowane codziennie w niewielkich ilościach pokrywają zapotrzebowanie organizmu na różne składniki pokarmowe.

Kakaowiec jako superżywność

Istnieje trochę kuriozalny pogląd, że regularnie przyjmowana superżywność może odwrócić choroby, które już się pojawiły w naszym organizmie. Chodzi o takie choroby jak: miażdżyca, zaburzenia rytmu serca, wysoki cholesterol, nadciśnienie, cukrzyca, alergie i nowotwory. Warto w tym miejscu zasygnalizować fakt, iż dostępna w dzisiejszym świecie żywność nie należy do wartościowych, a wdrożenie do swojej diety produktów „superfood” będzie nam bardziej sprzyjało, niż przyjmowanie syntetycznych witamin zamkniętych w tabletce.

Dotychczas jako superżywność opisano kilkadziesiąt produktów roślinnych. Do wspomnianych „pereł natury” zaliczają się m.in. imbir, jagody goi, kokos, czosnek, amarantus, miód, a także proszek z ziarenek kakaowca.

Kakaowiec jako superżywność
Starte ziarenka z owocu kakaowca są prawdziwą bombą przeciwutleniaczy. Jak dobrze wiemy przeciwutleniacze, zwane też antyoksydantami, chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników tlenowych na organizm. Wolne rodniki tlenowe przyspieszają starzenie się i śmierć komórek, a także są przyczyną nowotworów, chorób serca i naczyń krwionośnych, chorób neurodegeneracyjnych (np. choroba Alzheimera) oraz stanów zapalnych. Tymi antyoksydantami w kakaowcu są flawonoidy. Wiadomo już, że dzieki polifenolom naczynia krwionośne stają się bardziej szczelne i eleastyczne, zatem krew krąży w nich swobodnie. Staje się również mniej lepka. Efektem może być poprawa krążenia krwi, zwłaszcza w mózgu – wówczas poprawie ulegnie pamięć, koncentracja i zdolność skupienia uwagi. Polifenole normalizują także nadciśnienie tętnicze krwi. Ziarna kakaowca zawierają też mnóstwo magnezu, żelaza i substancji podnoszących poziom hormonów szczęścia, co sprzyja leczeniu depresji.

Polifenole z ziaren kakaowca ze względu na swój gorzki smak są usuwane z kakao. Nie ma ich w czekoladzie, napojach kakaowych i kakao dostępnym w sklepach. Dlatego też zaleca się kupować i przyjmować ziarna kakaowca. Dziennie wystarczy nam garść tego produktu. Innym rozwiązaniem jest kupowanie kakao organicznego.

Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, możemy wdrożyć do swojego menu produkty uznawane za superżywność. Wiele z nich jest już u nas dostępne, jednakże zniechęcający może być ich koszt. Przykładowo, za opisywane ziarna kakaowca musimy zapłacić około 25-35 zł (250 g).