Redaktorka działu Zdrowie w polki.pl. Od 20 lat zajmuje się tematyką zdrowia i medycyny, dzieląc się wiedzą popartą dowodami. Pierwsze dziennikarskie szlify zdobywała w dziale naukowym tygodnika Newsweek. Następnie pracowała jako dziennikarka, a później redaktor prowadząca w sieci specjalistycznych portali dla lekarzy. Publikowała artykuły na popularnych stronach internetowych, m.in. DOZ.pl i HelloZdrowie. Wyróżniona w ogólnopolskim konkursie dla dziennikarzy Kryształowe Pióra za wkład w poszerzanie wiedzy na temat chorób serca. W polki.pl przekazuje aktualne informacje  z różnych dziedzin, wierząc w to, że często wystarczy zrobić niewiele, aby zrobić dużo dla własnego zdrowia. Jest przekonana, że mnóstwo problemów z ciałem zaczyna się w umyśle, dlatego by jeszcze skuteczniej pomagać innym, zdobywa kwalifikacje w 4-letnim studium psychoterapii integratywnej. Prywatnie mama i żona, kochająca sport, przyrodę i życie.  

Kaszel w przebiegu COVID-19. Kaszel suchy i mokry a koronawirus. Kiedy powinien zaniepokoić i jak go leczyć?
Kaszel w przebiegu COVID-19. Kaszel suchy i mokry a koronawirus. Kiedy powinien zaniepokoić i jak go leczyć?3 lata temu
Kaszel jest jednym z głównych objawów COVID-19 oraz symptomem, który może utrzymywać się nawet kilka tygodni lub miesięcy po wyzdrowieniu. Kaszel przy COVID-19 może być suchy lub mokry. Część zakażonych określa go jako głęboki kaszel, pochodzący z dolnych partii płuc. Czytaj więcej
Czwarta dawka szczepionki przeciw COVID-19. Kiedy i dla kogo?
Czwarta dawka szczepionki przeciw COVID-19. Kiedy i dla kogo?3 lata temu
Czwartej dawki szczepionki przeciw COVID-19 będą potrzebowały przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością. Nie wiadomo jeszcze, kiedy rozpocznie się powszechna akcja szczepień kolejnymi dawkami. Wiadomo jednak, że liczba przeciwciał po dostępnych szczepionkach drastycznie spada po 6 miesiącach od zastrzyku. Czytaj więcej
Trzecia dawka szczepionki przeciw COVID-19. Którym preparatem najlepiej się zaszczepić?
Trzecia dawka szczepionki przeciw COVID-19. Którym preparatem najlepiej się zaszczepić?3 lata temu
Odpowiedź immunologiczna po przyjęciu szczepionki przeciwko COVID-19 z czasem spada, dlatego aby utrzymać ochronę, trzeba przyjąć kolejną dawkę szczepienia, tzw. trzecią dawkę, nazywaną również boosterem lub szczepionką przypominającą. Jaki preparat otrzymasz i który jest najlepszy? Czytaj więcej
Polskie superfood. Czy można jeść surowe buraki?
Polskie superfood. Czy można jeść surowe buraki?3 lata temu
Nasze rodzime buraki ćwikłowe to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdują się w 10-tce roślin o największej aktywności przeciwutleniającej. Nie tylko można, ale i warto jeść je w postaci surowej. Czytaj więcej
Obalamy mity: Czy osoby odżywiające się zdrowo mogą mieć wysoki cholesterol?
Obalamy mity: Czy osoby odżywiające się zdrowo mogą mieć wysoki cholesterol?3 lata temu
Opinia, że wysoki cholesterol zagraża tylko osobom z nadwagą lub takim, które zamiast jabłka chętniej wybierają tłustą karkówkę, jest błędna i szkodliwa. Sprawia, że rezygnujemy z badań. To, co może podnosić poziom cholesterolu, wykracza poza dietę i wagę. Czytaj więcej
Kleszcze zimą są nadal aktywne. Te zarażone Borrelią mają większą szansę na przetrwanie
Kleszcze zimą są nadal aktywne. Te zarażone Borrelią mają większą szansę na przetrwanie3 lata temu
To mit, że kleszcze wymarzają zimą. Spadek temperatury powoduje, że pajęczaki te zapadają w łagodną hibernację, jednak już kilka stopni Celsjusza na plusie wybudza je ze snu. Dobrze jest pamiętać, że kleszcze zimą są aktywne i mogą zarażać chorobami, takimi jak borelioza lub babeszioza. Czytaj więcej
Tran na odporność. Jaki tran wybrać i jak dawkować?
Tran na odporność. Jaki tran wybrać i jak dawkować?3 lata temu
Jednym z ważniejszych produktów znanych z korzystnego wpływu na odporność jest tran. Nic dziwnego. Jest bogaty w witaminę D i A oraz kwasy tłuszczowe omega-3, a badania dowodzą, że wszystkie te składniki wspomagają układ immunologiczny. Jednak tranu nie należy spożywać za dużo, ponieważ wtedy będzie szkodzić. Uważać na tran powinny kobiety w ciąży, astmatycy i osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Czytaj więcej
Scyntygrafia tarczycy. Najważniejsze wskazania, przygotowanie i przebieg badania
Scyntygrafia tarczycy. Najważniejsze wskazania, przygotowanie i przebieg badania3 lata temu
Scyntygrafia tarczycy jest jednym z badań stosowanych w diagnostyce chorób gruczołu tarczycowego. Jej wykonanie jest możliwe dzięki naturalnej zdolności tego narządu do wychwytywania jodu z organizmu. W rezultacie można zbadać guzki i wola tarczycy, a także ocenić, czy tkanki tarczycy nie pojawiają się również poza tym narządem (np. w postaci przerzutów nowotworowych). Czytaj więcej
Tyroksyna (T4) – co trzeba wiedzieć o tym ważnym hormonie tarczycy?
Tyroksyna (T4) – co trzeba wiedzieć o tym ważnym hormonie tarczycy?3 lata temu
Tyroksyna (T4) jest głównym hormonem produkowanym przez tarczycę. Od jej poziomu w organizmie zależą praca serca, rozwój mózgu i kości czy tempo przemiany materii. Tyroksynę bada się najczęściej, gdy występuje podejrzenie choroby tarczycy. Czytaj więcej
Sok z kiszonych buraków na odporność i układ krążenia. Kto nie powinien go pić?
Sok z kiszonych buraków na odporność i układ krążenia. Kto nie powinien go pić?3 lata temu
Sok z kiszonych buraków to źródło cennych składników, w tym dobroczynnych bakterii, azotanów i witaminy C. Spożywanie soku z kiszonych buraków wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza ciśnienie krwi, dotlenia organizm, a nawet zapobiega depresji. Niektóre osoby powinny jednak ograniczyć jego spożywanie. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA