Seromakowiec (makosernik) na kilka sposobów: zobacz 3 przepisy na to pyszne ciasto

Seromakowiec z gotowej masy makowej fot. Adobe Stock, ptizza_dodo
Seromakowiec z gotowej masy makowej przygotujesz w kilka chwil na wiele sposobów. Wypróbuj przepis z klasycznym spodem, użyj herbatników albo zupełnie zrezygnuj z kruchego spodu. Ten pyszny wypiek to prawdziwa gratka na wigilijnym stole, bo łączy w sobie dwa najlepsze świąteczne ciasta. Jak zrobić pyszny makosernik?
Sylwia Kazimierczuk / 12.12.2022 13:56
Seromakowiec z gotowej masy makowej fot. Adobe Stock, ptizza_dodo

Jak przygotować pyszny seromakowiec z gotowej masy makowej? Postaw przede wszystkim na dobrze zmielony twaróg. Dzięki temu gotowe ciasto będzie lekkie i puszyste. Makową masę możesz wyłożyć jako równą warstwę lub pobawić się w tworzenie ciekawych wzorków. Zobacz te pyszne przepisy na makosernik.

Spis treści:

  1. Seromakowiec z gotowej masy makowej
  2. Makosernik na herbatnikowym spodzie
  3. Seromakowiec z gotowej masy bez spodu

Seromakowiec z gotowej masy makowej

Pyszny, klasyczny seromakowiec przygotujesz z gotowej masy makowej oraz sera z wiaderka. To szybki przepis, który zachwyci wszystkich gości i bardzo szybko zniknie ze świątecznych talerzy.

Składniki:

  • Puszka gotowej masy makowej,
  • Siekane orzechy włoskie,
  • Suszona żurawina,
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Aromat waniliowy lub ziarenka naturalnej wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Gotową masę makową połącz z siekanymi orzechami i suszoną żurawiną.
  2. Możesz opcjonalnie dodać miód. Białka jaj ubij na sztywno i stopniowo dolewaj żółtka.
  3. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i połącz z serem twarogowym. Wsyp cukier. Dopraw solą i wanilią.
  4. Zagnieć masło z proszkiem do pieczenia i mąką. Rozwałkuj spód i przełóż do formy do pieczenia.
  5. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dodaj masę serową i kolejno masę makową.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Pokrój makowiec po ostudzeniu.

seromakowiec

fot. Seromakowiec z gotowej masy makowej/Adobe Stock, tktyfy

Seromakowiec z gotowej masy makowej na herbatnikach

Jeszcze łatwiejszym sposobem na przygotowanie makosernika jest użycie herbatników w roli spodu. Nie musisz wówczas zagniatać ciasta - wystarczy jedynie masa serowo-makowa.

Składniki:

  • opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych,
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • gotowa masa makowa,
  • garść suszonych rodzynek,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową połącz z siekanymi rodzynkami i orzechami włoskimi. Ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj żółtka z cukrem.
  2. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj z serem twarogowym.
  3. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ułóż dwie warstwy herbatników i wyłóż najpierw masę makową, później serową.
  5. Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia.

seromakowiec z gotowej masy makowej na herbatnikach

fot. Seromakowiec z gotowej masy makowej na herbatnikach/Adobe Stock, MF

Seromakowiec bez spodu z gotowej masy makowej

Sernik z dodatkiem masy makowej możesz także przygotować bez żadnego spodu. Będzie wówczas naprawdę lekką przekąską na święta i nie tylko.

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku lub twarogu mielonego,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • aromat waniliowy,
  • ¼ kostki masła,
  • gotowa masa makowa,
  • siekane orzechy laskowe,
  • garść suszonej żurawiny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową połącz z siekana żurawiną i orzechami włoskimi.
  2. Ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj żółtka z cukrem i masłem. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj z serem twarogowym.
  3. Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ułóż dwie masy na sobie i przełóż do piekarnika na 180 stopni i piecz przez 45 minut.
  5. Pokrój po wystudzeniu. Oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie).

makosernik

fot. Makosernik z gotowej masy makowej bez spodu/Adobe Stock, myviewpoint

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.05.2019.

Czytaj także:
Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Najlepszy twaróg sernikowy
Sernik krakowski Magdy Gessler
 

Redakcja poleca

REKLAMA