Pierogi z soczewicą. Pyszna alternatywa dla mięsnego farszu

Pierogi z soczewicą są sycące i zdrowe. Skup się na tym, aby ciasto było elastyczne i nie za grube - wymaga to więcej czasu, ale satysfakcja gwarantowana. Z podanych składników powinnaś otrzymać ok. 30 sztuk.
/ 20.11.2019 05:22
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z soczewicą. Pyszna alternatywa dla mięsnego farszu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Farsz:

  • 20 dag brązowej lub zielonej soczewicy,
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • ząbek czosnku,
  • czerwona czubryca (przyprawa na bazie cząbru górskiego),
  • sól,
  • pieprz.

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • sól.
Przygotowanie:

Soczewica coraz częściej gości na świątecznym stole w postaci pasztetu z soczewicy czy jako dodatek do pierogowego farszu. 

Nie musisz ograniczać się do soczewicy jako podstawowego składnika farszu na pierogi - możesz dodać ją też do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie doskonałym komponentem smakowym potraw wigilijnych i nie tylko. 

  1. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 3 godziny.
  2. Zmień wodę, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli.
  3. Gotuj soczewicę, aż będzie miękka, odcedź, wystudź. Wyjmij przyprawy.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  5. Dodaj do soczewicy cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
  6. Farsz dopraw czubrycą, solą i pieprzem.
  7. Z mąki, soli i stopniowo dolewanej ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
  8. Podziel je na 3-4 części.
  9. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wycinaj krążki.
  10. Nadziewaj je farszem, zlep brzegi.
  11. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
  12. Wyjmij, odcedź, zrumień na maśle.

Więcej przepisów: Zupa z soczewicy czerwonej Pierogi z kapustą i grzybami - unikalny przepis
Idealny przepis na ciasto na pierogi

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA