Czy dania z grilla są zdrowe?

Dania z grilla – zdrowe czy toksyczne?/fot. Fotolia
Dania z grilla – zdrowe czy toksyczne? Opinie na ten temat są podzielone. Jedni postulują, że jedzenie pieczone na grillu jest mniej kaloryczne, gdyż podczas grillowania wytapia się tłuszcz. Inni zaznaczają, że grillowanie jest szkodliwe ze względu na powstające podczas spalania szkodliwe substancje i dym…
Dania z grilla – zdrowe czy toksyczne?/fot. Fotolia

Zdrowe czy niezdrowe?

Każdy z nas uwielbia organizować przyjęcia w ogrodzie lub w nich uczestniczyć! Mięso, ryby pieczone na grillu, warzywa: cukinia, bakłażan, pieczarki, cebula czy ziemniaczki – ślinka cieknie na samą myśl.

Panuje powszechna opinia, że potrawy z grilla są zdrowe i mało kaloryczne, gdyż przecież cały lub prawie cały tłuszcz wycieka podczas pieczenia. Są też tacy, którzy uważają że nie ma nic bardziej toksycznego niż danie z grilla.

Jak to jest naprawdę?

Potrawom z grilla mówimy „tak”! Musimy jednak pamiętać o odpowiednim ich przygotowaniu.

Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich tłuszczu, a dodatkowo pozbawiamy mięso tłuszczu i kalorii poprzez jego wytapianie. Mięso czy warzywa pieczemy krótko, dlatego pozostaje w nich więcej składników odżywczych, wrażliwych na temperaturę.

Wadą grillowania są powstające podczas spalania szkodliwe substancje oraz dym. Przede wszystkim chodzi tu o rakotwórcze węglowodory aromatyczne, nadtlenki lipidowe i wolne rodniki. Substancje te wprowadzone do organizmu mogą prowadzić do powstawania nowotworów, miażdżycy i wielu innych chorób.

Zobacz też: 7 przykazań zdrowego żywienia

Jak wyeliminować te trucizny?

Przede wszystkim kupujmy przeznaczony specjalnie do grillowania węgiel drzewny lub drewno drzew liściastych (drewno z drzew iglastych podczas spalania wydziela rakotwórcze substancje).

W żadnym razie nie należy palić papieru, kartonów lub malowanego drewna (mogą się z nich uwalniać szkodliwe związki).

Mięsa nie należy grillować w pełnym ogniu, lecz na rozżarzonych równomiernie rozsypanych węglach.

Nie należy kłaść bezpośrednio na ruszt potraw zawierających tłuszcz, ponieważ skapuje on na rozżarzone węgle i  ulega spalaniu, podczas którego powstają właśnie wymienione wcześniej szkodliwe substancje. Aby temu zapobiec, wystarczy kłaść potrawy na specjalnych aluminiowych tackach lub tackach własnoręcznie przygotowanych z folii aluminiowej.

Nie można zapomnieć o utworzeniu rynienek, które umożliwiają gromadzenie się ściekającego z potraw tłuszczu oraz zapewniających właściwą wentylację.

Bezpośrednio na ruszcie możemy piec tylko te potrawy, które wymagają naprawdę krótkiej obróbki cieplnej.

Na potrawy z grilla nie nadają się mięsa peklowane i konserwowane saletrą (azotyn sodu E250). W wysokiej temperaturze rozkłada się ona do toksycznych związków. Należy także pamiętać, że mięso przeznaczone do grillowania powinno mieć temperaturę pokojową i absolutnie nie powinno być zamrożone!

Zobacz też: Co jeść w upały?

Zamarynuj!

Przed obróbką termiczną na grillu dobrze jest mięso zamarynować – potrzebna będzie odrobina oleju, czosnek, wino, zioła, minimalna ilość soli (min. 3 godziny przed pieczeniem). Idealnie jest połączyć grillowane mięso czy ryby z dużą ilością warzyw (skropionych sokiem z cytryny) ze świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA