Danie główne
Proponuję przygotować jedno ciepłe danie główne, które przygotujemy wcześniej (nawet dzień wcześniej) i podamy w środku przyjęcia. Będzie to Boeuf Stroganoff, zwany potocznie Strogonowem. Potrawkę podamy w małych miseczkach lub większych filiżankach. Pamiętajmy o krojonym chlebie lub bułeczkach miniaturkach – trzeba je dodać do listy zakupów.
Mus z wątróbek
Następną potrawą, która świetnie sprawdza się na przyjęciach jest: Mus z wątróbek drobiowych. Proponuję do stężenia włożyć go do okrągłej miski, po czym ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą „do góry nogami”. Pasztet możemy ozdobić kleksem z żurawiny i podać konfiturę żurawinową w osobnej miseczce. Nie zaszkodzi postawić korniszony wyjęte ze słoika lub marynowane cebulki. Do pasztetu podamy świeże bagietki oraz nóż do smarowania.
Sałatki
Hitem imprezy będzie sałatka z serami pleśniowymi, według przepisu: Sałatka z cykorii z serem roquefort i brie. Oczywiście możemy użyć ich polskich odpowiedników, ze względu na cenę, co przy urządzaniu przyjęcia jest zazwyczaj istotne. W przepisie podajemy sałatkę na talerzykach, ale w tym wypadku zróbmy ją na półmisku. Jest tak dekoracyjna – żółta cykoria, czerwone winogrona i białe kawałki sera oraz ozdobne orzechy, że będzie stanowiła ozdobę stołu.
Jako drugą sałatkę proponuję mniej atrakcyjną z wyglądu, lecz z pewnością egzotyczną w smaku: Sałatkę z kiełków soi, nie będzie wymagała dużego wysiłku, bo kiełki i makaron praktycznie się tylko parzy we wrzątku.
Jajka faszerowane
Tuż przed przybyciem gości przyrządzamy jaja z pastą z tuńczyka, wg. francuskiego przepisu: Jajka a la Clemence. Szpinak w tym przepisie jest dla dodania zielonej barwy. Pure uzyskujemy w ten sposób, że kupujemy garść świeżego szpinaku, wrzucamy na wrzątek, odcedzamy i mielimy razem z tuńczykiem. Połówki jajek układamy na półmisku wyłożonym sałatą.
Deser
Jeśli mamy czas, możemy zrobić deser, proponuję Tartę cytrynową, na kruchym cieście. Kruche ciasto najlepiej wyrobić dzień wcześniej, owinąć folią i wstawić do lodówki. W dniu imprezy pozostanie nam tylko rozwałkować i upiec.
Dzień wcześniej można przygotować kokosanki wg przepisu: Ciasteczka z kleiku ryżowego w wariant z kokosem i bez cynamonu.
Zobacz także: Koreczki i przekąski na Andrzejki