Benedyktynka, fot. Bene

Benedyktynka - klasztorny likier

Benedyktynka – doskonały w smaku, aromatyczny likier – została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
/ 16.11.2009 12:49
Benedyktynka, fot. Bene

Chluba Wielkopolski

Benedyktynkę – doskonały w smaku, aromatyczny likier produkowany przez Zakon Benedyktynów w Lubiniu wpisano na listę produktów tradycyjnych, tym samym likier uznano za element dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski.

Klasztor w Lubiniu

Klasztor Benedyktynów w Lubiniu niedaleko Kościana jest jedynym miejscem w Polsce, w którym powstaje oryginalna Benedyktynka. Według tradycji tutaj swoją kronikę pisał Gal Anonim, a mnich lubiński Maciej w 1257 roku po raz pierwszy użył pojęcia Polonia Maior, nadając temu regionowi nazwę Wielkopolska.

Włoskie korzenie

Polska Benedyktynka powstaje według unikalnej, znanej jedynie dwóm braciom receptury w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy. Początki likieru sięgają 1510 roku, kiedy to włoski mnich Bernardo Vincelli, przebywając w klasztorze w Normandii sporządził wyjątkową miksturę z rumu, ziół i korzeni. Powstający w Wielkopolsce oliwkowo-miodowy trunek, owoc wielowiekowej tradycji klasztornej jest udoskonaloną wersją tamtej szlachetnej nalewki.

Skład

Od XIX wieku benedyktynkę produkuje się ze spirytusu, miodu, karmelu, syropu cukrowego oraz wyciągów i destylatów z ziół, takich jak kolendra, hyzop, anżelika, gałka muszkatołowa, goździki, herbata, melisa. Podaje się ją w kieliszkach do koniaku, najczęściej bez żadnych dodatków. Najbardziej znana polska receptura benedyktynki została opracowana na podstawie przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Jej oryginalny przepis na likier benedyktynka, pochodzi z książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast” (Warszawa 1985).

Benedyktynka z Lubinia

- Benedyktynkę sporządzamy na bazie starannie dobranej i sprawdzonej kompozycji 21 ziół - opowiada ojciec Patryk Ostrzyżek, odpowiedzialny w klasztorze za nalewkę. - Likier poprawia nastrój i samopoczucie, dając przy tym niezapomniane wrażenia smakowe. Doskonale wpływa na przemianę materii, uspokaja i reguluje sen. Wielu smakoszy stosuje Benedyktynkę także jako szlachetny dodatek do deserów, drinków, koktajli, potraw, kawy czy herbaty.

Warunki rejestracji produktu tradycyjnego

Lista produktów tradycyjnych znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obejmuje wyroby, których specyficzny charakter wynika z tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna, niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu.

Źródło: Bene - Klasztor Benedyktynów w Lubiniu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi