Reklama

Czasem warzywa już po kilku dniach stają się lekko przywiędłe i zwiotczałe. Nie wyglądają wtedy może zbyt estetycznie, ale nadal nadają się do spożycia. Nie spisuj ich na straty - skorzystaj z naszych metod na przywrócenie im świeżości. Do uratowania sałaty przyda ci się mąka ziemniaczana, w przypadku ogórków zadziała ocet winny, a marchewka odzyska piękny wygląd w lodowatej wodzie.

Reklama

Jak uratować lekko zwiędłe warzywa?

  • Przywiędła sałata. Do wody dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej i zanurz w niej liście na 15 minut. Odzyskają piękny wygląd!

Śmiertelne zatrucia po zjedzeniu paczkowanej sałaty

  • Zwiotczała marchewka. Zanurz ją w lodowatej wodzie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wykorzystaj warzywo jak najszybciej.
  • Zwiędłe rzodkiewki. Tutaj znów pomoże lodowata woda. Uwaga - nie zanurzaj w niej różowawych bulw, a same listki.

Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów

Reklama
  • Przywiędłe ogórki. Włóż do miski z lodowatą wodą. Wlej do niej ocet winny (według proporcji: 3 łyżki octu na litr wody). Wrzuć kilka kostek lodu. Po godzinie ogórki będą "jak nowe"!
  • Zwiędły szpinak. Zanurz go na kwadrans w letniej wodzie, a potem na 30 minut w letniej. Odzyska dawny koloryt!
  • Zwiotczała papryka. Zalej ją lodowatą wodą, do której dodatkowo włóż kilka (a nawet kilkanaście) kostek lodu. Po godzinie warzywo odzyska idealną konsystencję.
  • Przywiędła natka pietruszki. W tym przypadku sprzymierzeńcem nie będzie zimno. Nać zanurz na 30-40 minut letnią wodą (ale nie gorącą). Powinna z powrotem stać się jędrna.
Reklama
Reklama
Reklama