Czasem warzywa już po kilku dniach stają się lekko przywiędłe i zwiotczałe. Nie wyglądają wtedy może zbyt estetycznie, ale nadal nadają się do spożycia. Nie spisuj ich na straty - skorzystaj z naszych metod na przywrócenie im świeżości. Do uratowania sałaty przyda ci się mąka ziemniaczana, w przypadku ogórków zadziała ocet winny, a marchewka odzyska piękny wygląd w lodowatej wodzie.
Jak uratować lekko zwiędłe warzywa?
- Przywiędła sałata. Do wody dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej i zanurz w niej liście na 15 minut. Odzyskają piękny wygląd!
Śmiertelne zatrucia po zjedzeniu paczkowanej sałaty
Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów
- Przywiędłe ogórki. Włóż do miski z lodowatą wodą. Wlej do niej ocet winny (według proporcji: 3 łyżki octu na litr wody). Wrzuć kilka kostek lodu. Po godzinie ogórki będą "jak nowe"!
- Zwiędły szpinak. Zanurz go na kwadrans w letniej wodzie, a potem na 30 minut w letniej. Odzyska dawny koloryt!