Jak uratować lekko zwiędłe warzywa - sprawdzone porady
Poznaj sprawdzone sposoby na to, jak uratować lekko zwiędłe warzywa - nie musisz ich wyrzucać!

Opublikowano: 27.10.2016, 10:25
Reklama
Czasem warzywa już po kilku dniach stają się lekko przywiędłe i zwiotczałe. Nie wyglądają wtedy może zbyt estetycznie, ale nadal nadają się do spożycia. Nie spisuj ich na straty - skorzystaj z naszych metod na przywrócenie im świeżości. Do uratowania sałaty przyda ci się mąka ziemniaczana, w przypadku ogórków zadziała ocet winny, a marchewka odzyska piękny wygląd w lodowatej wodzie.
Reklama
Jak uratować lekko zwiędłe warzywa?
- Przywiędła sałata. Do wody dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej i zanurz w niej liście na 15 minut. Odzyskają piękny wygląd!
Śmiertelne zatrucia po zjedzeniu paczkowanej sałaty
- Zwiotczała marchewka. Zanurz ją w lodowatej wodzie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wykorzystaj warzywo jak najszybciej.
- Zwiędłe rzodkiewki. Tutaj znów pomoże lodowata woda. Uwaga - nie zanurzaj w niej różowawych bulw, a same listki.
Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów
Reklama
- Przywiędłe ogórki. Włóż do miski z lodowatą wodą. Wlej do niej ocet winny (według proporcji: 3 łyżki octu na litr wody). Wrzuć kilka kostek lodu. Po godzinie ogórki będą "jak nowe"!
- Zwiędły szpinak. Zanurz go na kwadrans w letniej wodzie, a potem na 30 minut w letniej. Odzyska dawny koloryt!
- Zwiotczała papryka. Zalej ją lodowatą wodą, do której dodatkowo włóż kilka (a nawet kilkanaście) kostek lodu. Po godzinie warzywo odzyska idealną konsystencję.
- Przywiędła natka pietruszki. W tym przypadku sprzymierzeńcem nie będzie zimno. Nać zanurz na 30-40 minut letnią wodą (ale nie gorącą). Powinna z powrotem stać się jędrna.
Reklama
Reklama
Reklama