Spis treści
Choć w Polsce najczęściej jada się żurawinę suszoną warto spróbować także tej świeżej. To owce, które znane są z właściwości wspierających leczenie pęcherza moczowego. Jeżeli jesteś fanką przyjmowania witamin i minerałów w płynnej postaci, sprawdź nasz przepis na koktajl z żurawiną, który wspomoże walkę ze złym cholesterolem. Co jeszcze warto wiedzieć o żurawinie? Przeczytaj!
Wartość odżywcza i kalorie
Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 42 kcal i 3,2 g błonnika w 100 g. Żurawina jest źródłem:
- witaminy C,
- witaminę B1 i B2,
- sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod,
- garbniki,
- taniny,
- kwas cytrynowy i jabłkowy.
Żurawina ma charakterystyczny cierpko-słodki smak. Zawiera sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce możesz przechowywać ją do sześciu tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.
Właściwości zdrowotne
Zobacz, w jakich chorobach ulgę przynosi spożywanie żurawiny. Regularne stosowanie w postaci surowej, suszonej lub w sokach pozwala na zahamowanie objawów w naturalny sposób.
Wsparcie układu moczowego
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.
Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać.
Źródło: kolaż polki.pl
Działanie antybakteryjne
Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie.
Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także w okresie menopauzy.
Na zdrowe serce i mocne tętnice
Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Bioflawonoidy z żurawiny zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca.
Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.
Żurawinowy koktajl
Ten przepis na koktajl z żurawiną pomoże ci schudnąć!
Składniki:
- pół szklanki żurawiny
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- mięta lub melisa
Przygotowanie
- Żurawinę wyjmij z lodówki, umyj, odsącz, wrzuć do garnka, zalej szklanką ciepłej wody.
- Tak przygotowaną doprowadź do wrzenia (nie gotuj!).
- Przetrzyj, dodaj cukier trzcinowy lub miód.
- Zmiksuj żurawinę i jogurt naturalny. Dodaj siemię lniane i cynamon.
- Przelej do szklanki, włóż do lodówki na kilkanaście minut.
- Przed podaniem koktajlu żurawinowego udekoruj świeżą miętą lub melisą.
- Zamiast jogurtu możesz użyć kefiru lub maślanki.
Żurawinowa dieta oczyszczająca
O żurawinie powinny pamiętać także osoby odchudzające się. Ma doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluje przemianę materii. Przez trzy dni układaj jadłospis według poniższego wzoru.
- Tuż po przebudzeniu wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny, możesz do niej dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
- Później pół godziny przed każdym posiłkiem wypij szklankę soku żurawinowego (oczywiście bez cukru). Kurację stosuj regularnie i powtarzaj co dwa tygodnie, a poczujesz przypływ energii i pozbędziesz się niechcianych kilogramów.
Jadłospis:
- Przed śniadaniem: szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny
- Śniadanie: naleśniki z konfiturą żurawinową, herbata owocowa lub ziołowa
- Przed południem: sok żurawinowy
- Przekąska: pół dużego grejpfruta
- Przed obiadem: sok żurawinowy
- Obiad: 2 plastry polędwiczki wieprzowej, 2 łyżki pęczaku, surówka z białej kapusty, szklanka soku pomidorowego
- Przed kolacją: sok żurawinowy
- Kolacja: koktajl mleczno-żurawinowy z 2 łyżkami płatków owsianych lub otrębów pszennych, zielona herbata
Dowiedz się więcej o innych superfoods:
Morwa biała – na co pomaga? Natura w walce z cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością
Jak pić młody jęczmień? (+ przepis na koktajl śniadaniowy)
Czy superfoods są super? Te produkty to hit, czy hipster-moda?