Zdrowe menu dla całej rodziny

Zaplanowanie jadłospisu dla całej rodziny, często wielopokoleniowej, to nie lada wyczyn. Posiłki bowiem powinny być nie tylko smaczne, ale i zdrowe, by dostarczały wszystkich potrzebnych składników odżywczych, zarówno dla dzieci uczących się, osób pracujących umysłowo, fizycznie, jak i osób starszych.
/ 01.04.2013 07:28

Zaplanowanie jadłospisu dla całej rodziny, często wielopokoleniowej, to nie lada wyczyn. Posiłki bowiem powinny być nie tylko smaczne, ale i zdrowe, by dostarczały wszystkich potrzebnych składników odżywczych, zarówno dla dzieci uczących się, osób pracujących umysłowo, fizycznie, jak i osób starszych.

Zdrowe menu dla całej rodziny

Nasze codzienne menu powinno być zróżnicowane, tylko wówczas będziemy mieli pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich elementów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Dobrze skomponowany jadłospis powinien dostarczać aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów złożonych i prostych, makro i mikroelementów, witamin, kwasu foliowego, błonnika.

W każdym posiłku powinniśmy wykorzystać produkty, które dostarczają nam energii, jak np. węglowodany (pieczywo, ziemniaki, kasze, makarony) i tłuszcze (masło, oleje roślinne), pełnowartościowego białka (mleko i przetwory mleczne, jajka, drób, ryby, mięso i wędliny), błonnika (ciemne pieczywo, grube kasze, ciemne makarony, brązowy ryż), witamin i składników mineralnych (warzywa i owoce).

Pamiętajmy także, że najlepiej jeść mniej a częściej. Dietetycy zalecają spożywanie pięciu posiłków dziennie, wówczas nasz organizm będzie w świetnej kondycji przez cały dzień, metabolizm będzie działał na pełnych obrotach i nie odłoży nam się tkanka tłuszczowa.

A poniżej znajdziecie przykładowy dzienny jadłospis dla całej rodziny. Zdrowe i smaczne posiłki dla uczniów, kobiet wykonujących lekką pracę, dla osób pracujących fizycznie oraz dla osób w podeszłym wieku.

 

Menu dla uczniów

Jadłospis dla dzieci uczących się powinien zawierać produkty, które zwiększają sprawność umysłową oraz koncentrację. Menu dla ucznia zatem powinno być bogate w biaa, produkty zbożowe z grubego przemiału, owoce i orzechy.

Zdrowe menu dla całej rodziny

Śniadanie

  • jajecznica z pomidorami, tost pełnoziarnisty, kakao
  • płatki śniadaniowe z jogurtem naturalnym, szklanka soku pomarańczowego, banan
  • bułka grahamka, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, szklanka mleka

II śniadanie

  • kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z serem, jogurt owocowy
  • bułka pszenna z pastą jajeczną (zobacz ciekawe przepisy na pasty do kanapek), jabłko
  • kanapka z chleba razowego z masłem, z sałatą, drobiową wędliną i papryką czerwoną, sok marchewkowy

Obiad

Podwieczorek

  • gorąca czekolada, nektarynka
  • budyń waniliowy, gruszka
  • baton muesli (zobacz jak zrobić zdrowy batonik muesli)

Kolacja

  • naleśniki orzechowe, herbata z dziką różą
  • ryż zapiekany z jabłkami; herbata z cytryną
  • mała grahamka z masłem i pastą z tuńczyka, ogórka konserwowego i jajka na twardo; herbata malinowa
 

Menu dla kobiet wykonujących lekką pracę

Posiłki dla kobiet wykonujących lekką pracę, często umysłową, powinny być lekkostrawne, niezbyt obfite, dostarczające wszystkich składników odżywczych.

Zdrowe menu dla całej rodziny

Śniadanie

  • mała grahamka z masłem, sałatą, drobiową wędliną, jakiem na twardo i pomidorem; szklanka soku owocowego; filiżanka kawy z chudym mlekiem
  • muesli z jogurtem naturalnym; nektarynka; herbata z cytryną
  • 2 kromki chleba razowego z masłem i pastą z żółtego sera; szklanka soku pomarańczowego; filiżanka kawy z chudym mlekiem

II śniadanie

  • jogurt owocowy z ziarnami zbóż; gruszka
  • baton muesli; sok owocowy
  • koktajl bananowy

Obiad

Podwieczorek

  • kiść białych winogron
  • jogurt naturalny z łyżeczką miodu
  • 2 mandarynki

Kolacja

 

Menu dla osób pracujących fizycznie

Osoby pracujące fizycznie potrzebują dużo energii, dlatego też ich posiłki powinny być wysokokaloryczne, wysokotłuszczowe. W menu dla takich osób nie może zabraknąć przede wszystkim węglowodanów.

Zdrowe menu dla całej rodziny

Śniadanie

  • 2 bułki pszenne z masłem i żółtym serem; 2 parówki na gorąco (93% mięsa) z musztardą; szklanka soku owocowego; filiżanka kawy z mlekiem i cukrem
  • 2 bułki grahamki z masłem i pomidorem; jajecznica z kiełbasą; szklanka soku owocowego; herbata z miodem i cytryną
  • 4 tosty pełnoziarniste z żółtym serem i kolorowa papryką; kakao

II śniadanie

  • 4 kromki chleba razowego z masłem, polędwicą i pomidorem; banan
  • 2 bułka grahamki z szynką wieprzową; sałatka z warzyw sezonowych; jogurt owocowy
  • 2 bułki pszenne z żółtym serem; papryka, pomidor; herbata miętowa z miodem

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

  • 2 kromki chleba razowego z pieczonym pasztetem, sałatka z pomidora, ogórka i cebuli; herbata z cytryną i miodem
  • bigos, 2 kromki pieczywa pszennego; herbata
  • sałatka jarzynowa z majonezem, bułka pszenna z masłem; sok pomidorowy
 

Menu dla osób starszych

Posiłki dla osób w podeszłym wieku powinny być lekkostrawne, bogate w witaminy i minerały. Ze względu na częste problemy z osteoporozą u ludzi starszych, menu powinno zawierać spore ilości wapnia.

Zdrowe menu dla całej rodziny

Śniadanie

  • jajko na miękko, pieczywo z masłem, posypane natką pietruszki lub rzeżuchą; szklanka soku pomarańczowego
  • bułka grahamka z masłem z pasta z wędzonej makreli; kilka rzodkiewek; filiżanka kawy z mlekiem i cukrem
  • 2 kromki chleba razowego z masłem , twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem; herbata zielona

II śniadanie

  • tarte jabłko z marchewką, kromka pieczywa chrupkiego; herbata z dzikiej róży
  • kromka chleba pszennego z dżemem niskosłodzonym; kakao
  • musli z jogurtem naturalnym; mandarynka; filiżanka kawy z mlekiem i cukrem

Obiad

Podwieczorek

  • kisiel żurawinowy;
  • galaretka z owocami
  • jogurt owocowy z ziarnami;

Kolacja

  • naleśnik z dżemem, herbata owocowa
  • bułka pszenna z żółtym serem, sałatą, pomidorem i ogórkiem; herbata z cytryną i miodem
  • 2 kromki chleba razowego, 2 jajka na twardo; strąk papryki; herbata zielona

Redakcja poleca

REKLAMA