Pasty kanapkowe błyskawicznie zamienią zwykłą kromkę chleba w niebanalną i pyszną kanapkę, idealną na śniadanie, kolację, a nawet przyjęcie.
W sklepach mamy ogromny wybór przeróżnych smarowideł do chleba, na bazie ryb, serów, wędlin. Ale miejmy świadomość, ze pełno w nich konserwantów i innych ulepszaczy, no a przede wszystkim żadna z nich nie będzie smakowała tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie. Zwłaszcza, że wykonanie ich jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu.
ich smak i wygląd zależy właściwie od nas, od tego, jakich składników użyjemy. Możliwości naprawdę są nieograniczone. Zobaczcie nasze propozycje przepysznych past, które zamienią banalną kromkę chleba w smakowitą kanapkę na którą nie trzeba kłaść już nic więcej.
Pasta rybna. Do jej przygotowania można użyć wędzoną makrelę, wędzonego łososia,tuńczyka z puszki lub anchois. Do zmiksowanego blenderem mięsa dodajemy cebulę lub szczypiorek, ogórka kiszonego lub konserwowego oraz natkę pietruszki.
Pasta jajeczna. Podstawą tej pasty są ugotowane na twardo i posiekane jajka połączone z majonezem. Do nich możemy dodać straty na grubych oczkach żółty ser, suszone pomidory oraz dużo szczypiorku, natki pietruszka, bądź koperku.
Pasta serowa. Możemy przygotować pastę z żółtego sera (startego) z majonezem, papryką, a nawet odrobiną papryki chilli dla zaostrzenia smaku, ogórkiem konserwowym, a także pastę z twarożku z dodatkiem śmietany, szczypiorku, rzodkiewki i zielonego ogórka.
Pasta z groszku. Najlepszy będzie groszek konserwowy zmiksowany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.
Pasta z kurczaka. Można ja przygotować z kurczaka gotowanego lub wędzonego. Mięso należy rozdrobnić blenderem z cebulką, jajkami na twardo, pomidorami, majonezem i ketchupem.
Przygotowując pasty kanapkowe nie żałujmy świeżych ziół, które nadadzą nie tyko apetycznego wyglądu, ale także niezwykłego aromatu.