Przed wami garść inspiracji na wiosenne bomby witaminowe. Wiosenna sałatka z jajkiem, szpinak z grillowanym kurczakiem z malinami, brokuły z fetą i migdałami, to tylko kilka z naszych propozycji, które z pewnością wam zasmakują.
Zobacz też: Sałatka "Przedwiośnie"
Najwyższy czas przywitać wiosnę także na naszym talerzu. Pełne witamin, świeże, pachnące warzywa i owoce, to jest to, czego teraz najbardziej potrzebujemy. To one pomogą nam wrócić do pełni sił po długiej zimie. Przygotowuje się je błyskawicznie, są lekkie, sycące i bardzo smaczne.
Zobaczcie kilka przepisów na wiosenne sałatki:
Wiosenna sałatka z jajkiem
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- sałata lodowa
- świeży ogórek
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- 4 jaja
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę, ogórka pokroić w paseczki. Szczypiorek posiekać. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, polać oliwą z oliwek.
Brokuły z fetą i migdałami
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
Czy wiesz, że...
Migdały korzystnie wpływają na zdrowie, zwłaszcza układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu,
- brokuł
- ser feta
- płatki migdałowe
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek ok. 6 łyżek
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki. Fetę kroimy w kostkę, na suchej patelni prażymy migdały. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą z oliwek.
Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę fetę, polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.
Sałatka z wędzonym łososiem
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- 200 g wędzonego łososia
- ser feta
- sałata lodowa
- duża czerwona cebula
- pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na to kładziemy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia dzielimy na kawałki i kładziemy na fetę. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w cienkie piórka i rozrzucamy na sałatkę. Całość możemy posypać świeżo zielonym pieprzem.
Szpinak z malinami i grillowanym kurczakiem
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- świeży szpinak (można zastąpić sałatą)
- garść malin
- 2 filety z kurczaka
- marynata do mięsa (oliwa z oliwek, papryka słodka i ostra w proszku, sól, pieprz, czosnek)
- pomidorki koktajlowe
- sos do sałatki (2 łyżki miodu płynnego, 2 łyżki octu, 2 łyzki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy Dijon)
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty łączymy, wkładamy filety i marynujemy około 3 godzin. Wkładamy na rozgrzany grill, bądź patelnię do grillowania i grillujemy przez około 10 minut z każdej strony.
Listki szpinaku mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, malinami. Polewamy sosem i układamy pokrojonego w dużą kostkę ciepłego kurczaka.
Kolorowa bomba witaminowa
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- kapusta pekińska
- 1 papryka żółta
- 2 pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewek
- majonez
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki krpoimy, przyprawiamy solą, pieprzem i łączymi z kilkoma łyżkami majonezu.
Zdjęcia w artykule: Depositphotos