Zupa kapuściana fot. Adobe Stock

Zupa kapuściana - przepis niezbędny w diecie kapuścianej

Zupa kapuściana to najważniejszy element menu diety kapuścianej. Przygotuj ją z kapusty białej lub włoskiej oraz innych, tanich i łatwo dostępnych warzyw. Dodaj zupie charakteru przy pomocy ostrych przypraw i ziół.
/ 21.01.2020 10:32
Zupa kapuściana fot. Adobe Stock

Zupa kapuściana jest podstawą popularnej diety kapuścianej. Łatwo ją przygotować, zupa jest bardzo sycąca ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego! Nie musisz liczyć kalorii, zupę jesz do odczucia sytości, w ilości jaka jest ci w danym momencie potrzebna. Składniki na zupę kapuścianą są tanie i dostępne cały rok. Przepis na zupę kapuścianą jest bardzo prosty, a efekty diety kapuścianej imponujące.

Zupa kapuściana - przepis

Składniki:

  • spora główka kapusty (włoska, biała lub pekińska),
  • 6 średnich cebul ze szczypiorem,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 papryki,
  • 6-10 świeżych pomidorów (w sezonie) lub 2 puszki pomidorów całych,
  • dowolne zioła (nie dodawaj soli!).

Jak zrobić zupę kapuścianą?

  1. Umyte warzywa pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.
  2. Pomidory sparz uprzednio wrzątkiem, aby pozbyć się skórki.
  3. Wszystkie warzywa zalej w garnku około 3 litrami wody i zagotuj.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dopraw ulubionymi ziołami, np. zielem angielskim, pieprzem, curry, papryką – tak, jak lubisz!
  6. Zupę możesz jeść na ciepło, można ją zmiksować albo zjeść jako chłodnik.

Zupa kapuściana - jak przyprawiać?

Podstawą zupy kapuścianej jest kapusta włoska, ale możesz używać także kapusty białej. Danie modyfikuj dodając i zmieniając ulubione przyprawy. Dzięki temu przepis nie znudzi ci się zbyt szybko.

Stawiaj na przyprawy, które podkręcają metabolizm:

  • pieprz czarny,
  • pieprz cayenne,
  • papryczka chili,
  • kminek,
  • kolendrę,
  • natkę pietruszki,
  • majeranek,
  • ziele angielskie.

Dla  urozmaicenia możesz też dodać:

  • zioła prowansalskie,
  • czosnek,
  • bulwę kopru włoskiego

Zalety zupy kapuścianej

Dieta kapuściana oparta o zupę kapuścianą pozwala schudnąć kilka kilogramów w tydzień.  Dzieje się tak dzięki wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty, o właściwościach antynowotworowych, przeciwzapalnych, wzmacniających. Dieta reguluje pracę jelit i oczyszcza je, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Działa moczopędnie i ułatwia pozbywanie się obrzęków oraz tzw. cellulitu wodnego.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.08.2017

Wypróbuj inne diety odchudzające:
Dieta Ewy Chodakowskiej: zasady, darmowy jadłospis i przepisy na 7 dni
Dieta jabłkowa: zasady, jadłospis, efekty, opinie
Dieta OXY - fazy, przeciwwskazania, efekty, opinie