zupa z kapusty na odchudzanie fot. Adobe Stock

Zupa kapuściana - przepis niezbędny w diecie kapuścianej

Zupa z kapusty na odchudzanie to podstawa diety kapuścianej. Zupę kapuścianą zrobisz z kapusty białej lub włoskiej oraz innych, tanich i łatwo dostępnych warzyw.
/ 27.01.2021 10:32
zupa z kapusty na odchudzanie fot. Adobe Stock

Zupa kapuściana jest podstawą popularnej diety kapuścianej. Łatwo ją przygotować, zupa jest bardzo sycąca ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Nie musisz liczyć kalorii, zupę jesz do odczucia sytości, w ilości jaka jest ci w danym momencie potrzebna.

Składniki na zupę z kapusty na odchudzanie są tanie i dostępne cały rok. Przepis na zupę kapuścianą jest bardzo prosty, a efekty diety kapuścianej imponujące.

Zupa z kapusty na odchudzanie - prosty przepis

Składniki:

  • spora główka kapusty (włoska, biała lub pekińska),
  • 6 średnich cebul ze szczypiorem,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 papryki,
  • 6-10 świeżych pomidorów (w sezonie) lub 2 puszki pomidorów całych,
  • dowolne zioła (nie dodawaj soli).

Sposób przygotowania:

  1. Umyte warzywa pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.
  2. Pomidory sparz uprzednio wrzątkiem, aby pozbyć się skórki.
  3. Wszystkie warzywa zalej w garnku około 3 litrami wody i zagotuj.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dopraw ulubionymi ziołami, np. zielem angielskim, pieprzem, curry, papryką – tak, jak lubisz!
  6. Zupę możesz jeść na ciepło, można ją zmiksować albo zjeść jako chłodnik.

Czym przyprawić zupę kapuścianą?

Podstawą zupy kapuścianej jest kapusta włoska, ale możesz używać także kapusty białej. Danie modyfikuj, dodając i zmieniając ulubione przyprawy. Dzięki temu przepis nie znudzi ci się zbyt szybko.

Stawiaj na przyprawy, które podkręcają metabolizm:

  • pieprz czarny,
  • pieprz cayenne,
  • papryczka chili,
  • kminek,
  • kolendra,
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • ziele angielskie.

Dla urozmaicenia, do dietetycznej zupy z kapusty możesz też dodać:

  • zioła prowansalskie,
  • czosnek,
  • bulwę kopru włoskiego.

Zupa z kapusty na odchudzanie - zalety

Dieta kapuściana oparta o zupę kapuścianą, pozwala schudnąć kilka kilogramów w tydzień. Dzieje się tak dzięki wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty, o właściwościach antynowotworowych, przeciwzapalnych, wzmacniających.

Dieta reguluje pracę jelit i oczyszcza je, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Działa moczopędnie i ułatwia pozbywanie się obrzęków oraz tzw. cellulitu wodnego.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.08.2017

Wypróbuj inne diety odchudzające:
Dieta Ewy Chodakowskiej: zasady, darmowy jadłospis i przepisy na 7 dni
Dieta jabłkowa: zasady, jadłospis, efekty, opinie
Dieta OXY - fazy, przeciwwskazania, efekty, opinie