Zastanawiasz się, z czym jeść serek wiejski? Mamy dla ciebie 50 podpowiedzi i 3 ciekawe, nietypowe przepisy. Mieszaj różne dodatki, aby tworzyć niepowtarzalne kombinacje, które wzbogacą serek wiejski w różne cenne składniki, co pozwoli ci tworzyć zdrowe i odżywcze posiłki zarówno na słodko jak i na słono.
Spis treści:
- Z czym jeść serek wiejski na słono
- Z czym jeść serek wiejski na słodko
- 3 przepisy z nietypowymi dodatkami do serka wiejskiego
Z czym jeść serek wiejski na słono
Serek wiejski to uniwersalna podstawa prostych posiłków, ale też składnik większych dań. W wersji wytrawnej do serka warto dodawać warzywa w różnej postaci oraz różne przyprawy, które mogą z powodzeniem zastąpić zwykłą sól. Oto nasze najlepsze propozycje:
- awokado – zawiera zdrowe tłuszcze, potas i witaminy z grupy B.
- cebula czerwona – zawiera kwercetynę o właściwościach przeciwzapalnych.
- gałka muszkatołowa – zaostrza smak, wspiera trawienie.
- grillowana lub duszona cukinia – lekkostrawna, bogata w błonnik i witaminę A.
- grzyby – wspierają zdrowie jelit i odporność, są niskokaloryczne.
- jajko na twardo – źródło pełnowartościowego białka, choliny i witamin A, D, E.
- kiełki, np. rzodkiewki – bogate w witaminę C, E i przeciwutleniacze.
- kiszone ogórki – dodają błonnika i probiotyków wspierających mikroflorę jelitową.
- koperek – Wspiera trawienie dzięki zawartości olejków eterycznych i witaminy C.
- natka pietruszki – dostarcza witaminy C, K i żelaza.
- nierafinowana sól morska – zawiera mnóstwo niezbędnych dla zdrowia minerałów.
- ogórek świeży – niskokaloryczny, zawiera minerały, wspiera nawodnienie organizmu.
- oliwki – bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone i witaminę E.
- orzechy włoskie – zawierają kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu.
- papryka czerwona – doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu.
- pestki dyni – źródło cynku, magnezu i zdrowych tłuszczów.
- pesto bazyliowe – dodaje zdrowych tłuszczów z oliwy i antyoksydantów z bazylii.
- pieczone bataty – dostarczają błonnika i węglowodanów złożonych.
- pieprz czarny – poprawia wchłanianie składników odżywczych i witamin.
- pomidor – bogaty w likopen (przeciwutleniacz), oraz witaminę C wzmacniającą odporność.
- rzodkiewka – dostarcza błonnika i witaminy C, poprawia trawienie.
- sos sojowy – wzbogaca smak, zawiera aminokwasy i sód (w umiarkowanych ilościach).
- szpinak – bogaty w żelazo, magnez i witaminę K.
- szczypiorek – źródło witaminy K i flawonoidów wspierających układ krążenia.
- wędzony łosoś – bogaty w kwasy omega-3 i białko.
fot. Z czym jeść serek wiejski na słono: zawijasy z serkiem, grzybami i szpinakiem/Adobe Stock, Peredniankina
Z czym jeść serek wiejski na słodko
Wiele osób lubi jadać serek wiejski na słodko. Jeśli i ty do nich należysz, na pewno wiele razy zastanawiałaś się, z czym jeść serek wiejski, aby nadać mu słodkiego smaku. Oto nasze propozycje:
- owoce świeże lub suszone – dostarczają witamin (np. C, A), błonnika oraz naturalnej energii w postaci węglowodanów.
- amarantus ekspandowany – dostarcza łatwostrawnego białka i żelaza.
- bazylia – dodaje kremowej konsystencji i tłuszczów, zwiększa sytość.
- nasiona chia – dostarcza błonnika, białka i kwasów omega-3.
- cynamon – stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm.
- dżem bez cukru – naturalny smak i błonnik z owoców.
- ekstrakt waniliowy – nadaje smak bez dodatkowych kalorii.
- gorzka czekolada – źródło antyoksydantów, poprawia nastrój dzięki zawartości teobrominy.
- granola – zawiera błonnik i zdrowe tłuszcze, dodaje chrupkości.
- jogurt naturalny – wzbogaca serek o probiotyki.
- kakao – zawiera magnez i przeciwutleniacze wspierające zdrowie serca.
- kardamon – wspiera trawienie i dodaje korzennego smaku.
- kasza jaglana – zawiera żelazo, magnez i węglowodany złożone.
- kwiaty bratków – wspomagają zdrowie układu krążenia.
- masło orzechowe – bogate w zdrowe tłuszcze i białko, sycące.
- migdały – nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspierają zdrowie skóry.
- miód – naturalne źródło energii, działa przeciwbakteryjnie.
- mus dyniowy – bogaty w witaminę A i błonnik, idealny na sezon jesienny.
- siemię lniane – bogate w lignany i kwasy omega-3
- orzechy włoskie – wspierają pracę mózgu dzięki zawartości zdrowych tłuszczów.
- pasta z daktyli – naturalne źródło węglowodanów i błonnika.
- płatki migdałów – bogate w witaminę E i zdrowe tłuszcze jednonienasycone.
- płatki owsiane – bogate w beta-glukan, który wspiera obniżenie cholesterolu.
- popcorn (naturalny) – niskokaloryczny dodatek z błonnikiem.
- syrop klonowy – bogaty w mikroelementy, takie jak cynk i mangan.
fot. Z czym jeść serek wiejski na słodko: z owocami, kwiatami bratków i płatkami migdałów/Adobe Stock, Lyudmila
3 przepisy z nietypowymi dodatkami do serka wiejskiego
Warto stosować wszystkie wymienione wyżej dodatki do serka wiejskiego i to w różnych kombinacjach, bo przecież można do niego dodać kilka różnych dodatków. Poniżej 3 pomysły łączące serek wiejski z mało typowymi dodatkami.
Serek wiejski z pieczoną dynią
Tutaj możliwości są dwie. Możesz z serka stworzyć bazę i do niego dodać pokrojoną w kosteczkę pieczoną dynię, dodając do smaku trochę soli i gałki muszkatołowej albo miodu i kurkumy.
Możesz także odwrócić proporcje i to z kawałków pieczonej dyni stworzyć podstawę dania. Oto przepis:
Składniki:
- ¼ nie za dużej pieczonej dyni,
- pół opakowania serka wiejskiego,
- 6 orzechów pekan,
- garść rukoli albo poszarpanych liści sałaty,
- łyżka oliwy,
- mielony pieprz kolorowy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż listki na talerz.
- Ułóż na nich upieczone kawałki dyni.
- Całość posyp orzechami pekan, oprósz odsączonym serkiem wiejskim i dopraw oliwą i pieprzem.
fot. Z czym jeść serek wiejski: przepis na przekąskę z dynią/Adobe Stock, mizina
Sałatka z serkiem wiejskim
Składniki:
- duża garść szpinaku baby lub roszponki,
- 1 owoc kaki,
- 6 orzechów włoskich,
- łyżka oliwy, łyżeczka octu winnego,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Weź garść szpinaku i włóż do miski.
- Dodaj pokrojony w plastry owoc kaki (persymona), pokruszone orzechy włoskie.
- Skrop całość oliwą wymieszaną z octem winnym i łyżeczką miodu.
fot. Z czym jeść serek wiejski: przepis na sałatkę/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Nietypowe kanapki z serkiem wiejskim
Składniki:
- 2 kromki razowego chleba,
- pół opakowania serka wiejskiego,
- 1 płat śledzia z oleju,
- 2 pomidorki koktajlowe,
- pieprz ziołowy i koperek lub bazylia.
Sposób przygotowania:
- Posmaruj kromki pieczywa oliwą, nałóż na nie odsączony serek wiejski, a na niego połóż po kawałku śledzia z oleju.
- Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na kanapkach.
- Całość dopraw pieprzem ziołowym i ziołami – koperek lub bazylia będą pasować doskonale.
fot. Z czym jeść serek wiejski: przepis na kanapki/Adobe Stock, valdisskudre
Czytaj także:
Przepisy na pasty z serkiem wiejskim
7 propozycji na śniadanie na diecie
Przepis na tzatziki z serka wiejskiego