1. Poniedziałek: kanapka z sałatą, szynką, ogórkiem i musztardą
Porcja: 286 kcal
Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowanego masłem, 2 plastry szynki, 2 liście sałaty, łyżeczka musztardy, ogórek kwaszony
Przygotowanie: na posmarowanym masłem pieczywie ułóż sałatę i szynkę. Posmaruj musztardą i połóż plasterki ogórka.
2. Wtorek: owsianka z cynamonem i owocem
Porcja: 322 kcal
Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki otrąb żytnich, 1/2 szklanki mleka, nektarynka lub inny owoc, łyżka siemienia lnianego, cynamon do smaku
Przygotowanie: płatki i otręby zalej mlekiem. Dodaj pokrojoną w plasterki nektarynkę lub inne owoce. Posyp mielonym siemieniem lnianym i cynamonem.
3. Środa: kanapka z serkiem wiejskim
Porcja: 358 kcal
Składniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 200 g serka wiejskiego naturalnego, 2 rzodkiewki, zioła
Przygotowanie: na cienkich kromkach pieczywa połóż serek wiejski. Ułóż na nim pokrojone rzodkiewki i zioła.
4. Czwartek: frittata ze szpinakiem i groszkiem
Porcja: 315 kcal
Składniki: jajko, plaster sera twarogowego, 100 g szpinaku, łyżka groszku, ząbek czosnku, przyprawy
Przygotowanie: jaja rozbij, wymieszaj z pokruszonym serem. Dodaj posiekany szpinak i czosnek oraz groszek. Przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku około 20 minut (w 180°C).
5. Piątek: serek wiejski z ananasem, orzechami i pieczywem
Porcja: 355 kcal
Składniki: 100 g serka wiejskiego naturalnego, łyżka orzechów, plaster ananasa, kromka pieczywa pełnoziarnistego
Przygotowanie: ananasa pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Serek podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
6. Sobota: grzanki hawajskie z ananasem
Porcja: 346 kcal
Składniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 plastry szynki, plaster sera żółtego, kawałek ananasa, kiwi
Przygotowanie: ananasa i kiwi pokrój w plastry. Na chlebie ułóż kolejno: ser, szynkę, ananasa i kiwi. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 5 minut.
7. Niedziela: kanapki z masłem czosnkowym, pomidorem, szczypiorkiem
Porcja: 351 kcal
Składniki: 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa, ząbek czosnku, 1 i 1/2 łyżeczki masła, pomidor, 3 łyżeczki szczypiorku, przyprawy
Przygotowanie: czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z masłem oraz ziołami prowansalskimi. Pieczywo cienko posmaruj masłem i ułóż na nim pokrojony pomidor. Posyp szczypiorkiem.
Dowiedz się więcej na temat śniadań:
Tych produktów nie jedz na śniadanie, bo przytyjesz!
Jakie bakalie jeść na śniadanie?