Ile kalorii mają winogrona w zależności od rodzaju i które są najsłodsze?

winogrona kalorie fot. Adobe Stock, pilipphoto
Kaloryczność winogron mieści się w przedziale 61-74 kcal na 100 g. Najbardziej kaloryczne są winogrona ciemne bezpestkowe, a najmniej kalorii mają winogrona białe z pestkami. Różnice wynikają z ilości cukru – ciemne i bezpestkowe mają go więcej niż zielone i te z pestkami. Najbardziej kaloryczna odmiana winogron ma w 100 g aż 60% więcej kalorii i cukru niż zwykłe winogrona.
Ewa Cwil / 30.06.2023 12:47
winogrona kalorie fot. Adobe Stock, pilipphoto

Kaloryczność winogron zwykle podaje się na poziomie – 71 kcal na 100 g, przy czym białe i ciemne winogrona nieco różnią się kalorycznością, podobnie te z pestkami i bezpestkowe. Jednak na pytanie: „Czy winogrona mają dużo kalorii?” nie można odpowiedzieć tak lub nie. Owszem, jeśli chodzi o owoce, to należą do tych o wyższej kaloryczności. Natomiast w porównaniu z taką samą gramaturą różnych słodkich przekąsek okazują się mniej kaloryczne od nich.

Spis treści

  1. Ile kcal ma winogrono?
  2. Ile kcal mają winogrona bezpestkowe?
  3. Czy winogrona są dobre na odchudzanie?
  4. Czy winogrona mają dużo cukru?
  5. Wartości odżywcze winogron
  6. Właściwości zdrowotne winogron

Ile kcal ma winogrono?

W tej części zajmiemy się zwykłymi winogronami, czyli takimi, które zawierają pestki. Ich kaloryczność mieści się w przedziale 61-64 kcal w 100 g. Podajemy kaloryczność dla różnej wielkości porcji, aby łatwiej było szacować liczbę zjadanych wraz z nimi kalorii. Winogrona ciemniejsze – czerwone i ciemnie (czarne) – są nieco bardziej kaloryczne od zielonych (białych), które nazywa się też zielonymi, i są słodsze w smaku.

Winogrono zielone kcal

  • 1 winogrono – 3 kcal
  • 5 winogron – ok. 15 kcal
  • 10 winogron – ok. 30 kcal
  • 15 winogron – ok. 45 kcal
  • 20 winogron – ok. 60 kcal
  • 50 g winogron – ok. 31 kcal
  • mała kiść (ok. 50 g) – ok. 32 kcal
  • duża kiść (ok. 100 g) – ok. 61 kcal
  • garść winogron (ok. 75 g) – ok. 46 kcal
  • 1 kg winogron – ok. 610 kcal

Winogrono czerwone kcal

  • 1 winogrono – 3,2 kcal
  • 5 winogron – ok. 16 kcal
  • 10 winogron – 32 kcal
  • 15 winogron – 47-48 kcal
  • 20 winogron – 63-64 kcal
  • 50 g winogron – ok. 33 cal
  • mała kiść (ok. 50 g) – 33-34 kcal
  • średnia kiść (ok. 100 g) – ok. 65 kcal
  • garść winogron (ok. 75 g) – ok. 49 kcal
  • 1 kg winogron – 651 kcal

Winogrona ciemnie kcal

  • 1 winogrono – 3,2 kcal
  • 5 winogron – ok. 16 kcal
  • 10 winogron – 32 kcal
  • 15 winogron – 47-48 kcal
  • 20 winogron – 63-64 kcal
  • 50 g winogron – ok. 33 cal
  • mała kiść (ok. 50 g) – 33-34 kcal
  • średnia kiść (ok. 100 g) – ok. 65 kcal
  • garść winogron (ok. 75 g) – ok. 49 kcal
  • 1 kg winogron – 651 kcal

Ile kcal mają winogrona bezpestkowe?

Winogrona bezpestkowenieco bardziej kaloryczne (66-74 kcal w 100 g) od tych, które zawierają pestek. Jest to logiczne – w bezpestkowych cały owoc wypełniony jest słodkim miąższem, więc zawiera więcej substancji odżywczych, w tym cukrów niż winogrona „pestkowe”. Na sztuce winogrona różnica jest mała i wynosi tylko 0,5 kcal. Na kilogramie robi się wyraźniej widoczna i wynosi ok. 50 kcal. Przypominamy, że winogrono białe nazywa się też zielonym.

Winogrono białe bezpestkowe kcal

  • 1 winogrono – 3,3 kcal
  • 5 winogron – ok. 16,5 kcal
  • 10 winogron – ok. 33 kcal
  • 15 winogron – ok. 49 kcal
  • 20 winogron – ok. 66 kcal
  • 50 g winogron – ok. 33 kcal
  • mała kiść (ok. 50 g) – ok. 34 kcal
  • duża kiść (ok. 100 g) – ok. 66 kcal
  • garść winogron (ok. 75 g) – ok. 49 kcal
  • 1 kg winogron – ok. 660 kcal

Winogrono czerwone bezpestkowe kcal

  • 1 winogrono – 3,7 kcal
  • 5 winogron – 18,5 kcal
  • 10 winogron – 37 kcal
  • 15 winogron – 55 kcal
  • 20 winogron – ok. 74 kcal
  • 50 g winogron – ok. 37 cal
  • mała kiść (ok. 50 g) – ok. 38 kcal
  • średnia kiść (ok. 100 g) – ok. 74 kcal
  • garść winogron (ok. 75 g) – ok. 55 kcal
  • 1 kg winogron – 740 kcal

Winogrona ciemnie bezpestkowe kcal

  • 1 winogrono – 3,7 kcal
  • 5 winogron – 18,5 kcal
  • 10 winogron – 37 kcal
  • 15 winogron – 55 kcal
  • 20 winogron – ok. 74 kcal
  • 50 g winogron – ok. 37 cal
  • mała kiść (ok. 50 g) – ok. 38 kcal
  • średnia kiść (ok. 100 g) – ok. 74 kcal
  • garść winogron (ok. 75 g) – ok. 55 kcal
  • 1 kg winogron – 740 kcal

Winogrona bezpestkowe kcal

fot. Winogrona bezpestkowe kcal/ Adobe Stock, Rostislav Sedlacek

Czy winogrona są dobre na odchudzanie?

Winogrona mogą znaleźć się w jadłospisie diety odchudzającej, ale ich ilość nie powinna być przesadna, gdyż są dość kaloryczne i szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Niewątpliwie jednak wszystkie odmiany winogron zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji i mikroelementów.

Jeśli ktoś na odchudzanie stosuje dietę o mocno ograniczonej ilości węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych, to raczej nie powinien sięgać po winogrona, które zawierają relatywnie dużo glukozy i fruktozy.

Z winogronami często jest ten problem, że trudno ograniczyć się do zjedzenia kilku owocków czy garstki winogron. Zwykle sięga się po nie jak po chipsy – jak zaczniesz, trudno przestać. Jednak zamiast sięgać po chipsy, galaretki w czekoladzie lub czekoladowe batoniki, lepiej zjeść kilkanaście soczystych winogron. Orzeźwią, poprawią samopoczucie i dostarczą cennych składników odżywczych.

Standardowa porcja winogron to około 400 g. Taka przekąska zawiera tyle kalorii, co cała paczka chipsów lub słodki baton, czyli ok. 280-300 kcal. Po winogrona najlepiej sięgać kilka razy w tygodniu i zjadać na raz maksymalnie 2 małe kiści (ok. 100 g).

Czy winogrona mają dużo cukru?

Średnio winogrona zawierają ok. 16-17 g cukrów w 100 g. Najwięcej cukru zawierają winogrona odmiany Cotton Candy – 18,5 g w 100 g. Są to winogrona zielone bezpestkowe, które smakiem przypominają watę cukrową. Zostały wyhodowane w procesie krzyżowania różnych odmian winogron.

Winogrona należą do owoców o najwyższej zawartości cukru i plasują się na takiej liście bardzo wysoko:

  • duża figa – 10,4 g cukrów,
  • szklanka mango – 22,5 g cukrów,
  • szklanka winogron – 23 g cukrów,
  • średnie jabłko – 21 g cukrów,
  • średni banan – 15 g cukrów.

Dlatego winogrona i cukrzyca nie idą ze sobą w parze – przy cukrzycy lepiej ich unikać, gdyż wywołują szybki zrost poziomu cukru we krwi (mają wysoki indeks glikemiczny).

Wartości odżywcze winogron

Zobacz wartość odżywczą winogron w 100 g świeżych owoców.

  • Białko: 0,5 g
  • Węglowodany: 16,1 g
  • Tłuszcz: 0,2 g 
  • Błonnik: 1,5 g

Właściwości zdrowotne winogron

Badania naukowe wykazały, że zawarty w winogronach potas, ma pozytywny wpływ na poprawę krążenia krwi. Przyczynia się także do obniżenia wysokości ciśnienia tętniczego i zapewnia utrzymanie właściwego poziomu płynów w organizmie.

Winogrona powinny jeść osoby:

  • z nadciśnieniem tętniczym,
  • przyjmujące na stałe leki odwadniające,
  • cierpiące na schorzenia nerek.

Lepsze krążenie oznacza lepszą dostawę tlenu – nie tylko do narządów wewnętrznych układu krwionośnego czy pokarmowego, ale także do mózgu. Winogrona mają dużo cennych składników, które wpływają na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.

Zawarte w winogronach witaminy z grupy B – tiamina i niacyna – przyczyniają się do polepszenia sprawności umysłowej, umiejętności szybszego uczenia się i zwiększenia koncentracji. Winogrona zaleca się także osobom narażonym na stres i wykazującym nadpobudliwość nerwową.

Winogrona a układ pokarmowy

Winogrona mają korzystny wpływ na cały układ pokarmowy:

  • poprawiają perystaltykę jelit,
  • zapobiegają uciążliwym zaparciom,
  • zwiększają produkcję soków trawiennych,
  • obniżają procesy fermentacyjne w jelitach.

Działając moczopędnie przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo odkwaszają organizm.

Winogrona a menopauza

Winogrona zaleca się kobietom w okresie przekwitania z uwagi na ich zbawienny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu estrogenów, dzieje się tak poprzez obecność boru w winogronach. dzięki temu winogrona pomagają zapobiegać groźnej dla kobiet w tym okresie osteoporozie.

Winogrona a nowotwory

Najbardziej niezwykłymi składnikami winogron są flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, walczą z wolnymi rodnikami atakującymi komórki organizmu.

Dodatkowo mają działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwalergiczne,
  • wzmacniające odporność.

Związki te zapobiegają powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej sercaSzczególnie bogate we flawonoidy są ciemne winogrona. Jedz winogrona, zachowując umiar. Wtedy będziesz miała pewność, że czerpiesz z nich wyłącznie korzyści zdrowotne.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 18.11.2008.

Czytaj także:
Ile kalorii mają różne owoce?
Sok z winogron – przepis i właściwości odżywcze
Co zrobić z winogron – przepisy na dżemy, konfitury i kompoty

Redakcja poleca

REKLAMA