Spis treści
- Ile kalorii mają winogrona?
- Winogrona - wartości odżywcze
- Właściwości zdrowotne
- Zapobieganie chorobom
Ile kalorii mają winogrona?
Winogrona i ich właściwości wykorzystywane są już od lat. Już od wieków wyrabia się z nich wino. Warto podkreślić, że warto je spożywać nie tylko w przetworzonej formie. Winogrona to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która może zastąpić niezdrowe i tuczące słodycze.
Zamiast sięgać po chipsy, galaretki w czekoladzie lub czekoladowe batoniki, lepiej zjeść kilkanaście soczystych winogron. Orzeźwią, poprawią samopoczucie i dostarczą cennych składników odżywczych.
Winogrona są jednak dość kaloryczne. 100 g winogron to 71 kcal.
Standardowa porcja winogron to około 400 g. Taka przekąska zawiera tyle kalorii, co cała paczka chipsów lub słodki baton, czyli ok. 280-300 kcal. Po winogrona najlepiej sięgać kilka razy w tygodniu i zjadać na raz maksymalnie 2 małe kiści (ok. 150 g).
Winogrona wartości odżywcze
Zobacz wartość odżywczą winogron w 100 g świeżych owoców.
- Białko: 0,5 g
- Węglowodany: 16,1 g
- Tłuszcz: 0,2 g
- Błonnik: 1,5 g
Właściwości zdrowotne
Badania naukowe wykazały, że zawarty w winogronach potas, ma pozytywny wpływ na poprawę krążenia krwi w naszym organizmie. Przyczynia się także do obniżenia wysokości ciśnienia tętniczego. Potas zapewnia utrzymanie właściwego poziomu płynów w organizmie.
Winogrona powinny jeść osoby:
- z nadciśnieniem tętniczym,
- przyjmujące na stałe leki odwadniające,
- cierpiące na schorzenia nerek.
Lepsze krążenie oznacza lepszą dostawę tlenu - nie tylko do narządów wewnętrznych układu krwionośnego czy pokarmowego, ale także do mózgu. Winogrona mają dużo cennych składników, które wpływają na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.
Zawarte w winogronach witaminy z grupy B - tiamina i niacyna, przyczyniają się do polepszenia sprawności umysłowej, umiejętności szybszego uczenia się i zwiększenia koncentracji. Winogrona zaleca się także osobom narażonym na stres i wykazujących nadpobudliwość nerwową.
Zapobieganie chorobom
Winogrona a układ pokarmowy
Winogrona mają doskonały wpływ na cały układ pokarmowy:
- poprawiają perystaltykę jelit,
- zapobiegają uciążliwym zaparciom,
- zwiększają produkcję soków trawiennych,
- obniżają procesy fermentacyjne w jelitach.
Działając moczopędnie, przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo odkwaszają nasz organizm.
Winogrona a menopauza
Winogrona zaleca się kobietom w okresie przekwitania z uwagi na ich zbawienny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu estrogenów, dzieje się tak poprzez obecność w winogronach pierwiastka boru. Sprzyja to zapobieganiu groźnej dla kobiet w tym okresie, osteoporozie.
Winogrona a nowotwory
Najbardziej niezwykłymi składnikami winogron są flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, walczą z wolnymi rodnikami atakującymi komórki organizmu.
Dodatkowo mają działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwalergiczne,
- wzmacniające odporność.
Związki te zapobiegają powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Szczególnie bogate we flawonoidy są ciemne winogrona. Jedz winogrona, zachowując umiar. Wtedy będziesz miała pewność, że czerpiesz z nich wyłącznie korzyści zdrowotne.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 18.11.2008.
Więcej o winogronach:
Winogrona - dlaczego warto je docenić?
Sok z winogron - przepis i właściwości odżywcze
Co zrobić z winogron - przepisy na dżemy, konfitury i kompoty