winogrona kalorie fot. Adobe Stock

Czy winogrona mają dużo kalorii? Wartości odżywcze winogron

Winogrona to kaloryczne owoce, 100 g dostarcza 71 kcal. Mają wiele cennych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Zapobiegają zaparciom, chronią układ krwionośny i stabilizują gospodarkę hormonalną.
Julia Kot / 09.09.2020 09:22
winogrona kalorie fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ile kalorii mają winogrona?
  2. Winogrona - wartości odżywcze
  3. Właściwości zdrowotne
  4. Zapobieganie chorobom

Ile kalorii mają winogrona?

Winogrona i ich właściwości wykorzystywane są już od lat. Już od wieków wyrabia się z nich wino. Warto podkreślić, że warto je spożywać nie tylko w przetworzonej formie. Winogrona to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która może zastąpić niezdrowe i tuczące słodycze.

Zamiast sięgać po chipsy, galaretki w czekoladzie lub czekoladowe batoniki, lepiej zjeść kilkanaście soczystych winogron. Orzeźwią, poprawią samopoczucie i dostarczą cennych składników odżywczych.

Winogrona są jednak dość kaloryczne. 100 g winogron to 71 kcal.

Standardowa porcja winogron to około 400 g. Taka przekąska zawiera tyle kalorii, co cała paczka chipsów lub słodki baton, czyli ok. 280-300 kcal. Po winogrona najlepiej sięgać kilka razy w tygodniu i zjadać na raz maksymalnie 2 małe kiści (ok. 150 g).

Winogrona wartości odżywcze

Zobacz wartość odżywczą winogron w 100 g świeżych owoców.

  • Białko: 0,5 g
  • Węglowodany: 16,1 g
  • Tłuszcz: 0,2 g 
  • Błonnik: 1,5 g

Właściwości zdrowotne

Badania naukowe wykazały, że zawarty w winogronach potas, ma pozytywny wpływ na poprawę krążenia krwi w naszym organizmie. Przyczynia się także do obniżenia wysokości ciśnienia tętniczego. Potas zapewnia utrzymanie właściwego poziomu płynów w organizmie.

Winogrona powinny jeść osoby:

Lepsze krążenie oznacza lepszą dostawę tlenu - nie tylko do narządów wewnętrznych układu krwionośnego czy pokarmowego, ale także do mózgu. Winogrona mają dużo cennych składników, które wpływają na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.

Zawarte w winogronach witaminy z grupy B - tiamina i niacyna, przyczyniają się do polepszenia sprawności umysłowej, umiejętności szybszego uczenia się i zwiększenia koncentracji. Winogrona zaleca się także osobom narażonym na stres i wykazujących nadpobudliwość nerwową.

Zapobieganie chorobom

Winogrona a układ pokarmowy

Winogrona mają doskonały wpływ na cały układ pokarmowy:

  • poprawiają perystaltykę jelit,
  • zapobiegają uciążliwym zaparciom,
  • zwiększają produkcję soków trawiennych,
  • obniżają procesy fermentacyjne w jelitach.

Działając moczopędnie, przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo odkwaszają nasz organizm.

Winogrona a menopauza

Winogrona zaleca się kobietom w okresie przekwitania z uwagi na ich zbawienny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu estrogenów, dzieje się tak poprzez obecność w winogronach pierwiastka boru. Sprzyja to zapobieganiu groźnej dla kobiet w tym okresie, osteoporozie.

Winogrona a nowotwory

Najbardziej niezwykłymi składnikami winogron są flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, walczą z wolnymi rodnikami atakującymi komórki organizmu.

Dodatkowo mają działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwalergiczne,
  • wzmacniające odporność.

Związki te zapobiegają powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej sercaSzczególnie bogate we flawonoidy są ciemne winogrona. Jedz winogrona, zachowując umiar. Wtedy będziesz miała pewność, że czerpiesz z nich wyłącznie korzyści zdrowotne.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 18.11.2008.

Więcej o winogronach:
Winogrona - dlaczego warto je docenić?
Sok z winogron - przepis i właściwości odżywcze
Co zrobić z winogron - przepisy na dżemy, konfitury i kompoty