Sezon na winogrona trwa! Wprawdzie te sprowadzane z zagranicy możemy kupić przez cały rok, jednak szczyt winogronowego szału przypada na jesień. Jakie są najpopularniejsze odmiany tych owoców?
6 odmian winogron
- Białe bezpestkowe - małe, bardzo słodkie. Świetne dla dzieci, jako dodatek do mięs z patelni i sosów.
- Rodzynkowe - bezpestkowe, bardziej aromatyczne niż białe. Idealnie nadają się na przekąskę, do suszenia (czyli na rodzynki), i jako dodatek do potraw.
- Polskie, winne - najczęściej obradza u nas winorośl o ciemnych lub zielonkawych, drobnych i kulistych owocach. Są aromatyczne, o cierpkiej twardej skórce. Najlepiej nadają się na wino i soki.
- Ciemne - słodkie, o wyjątkowo aromatycznej skórce. Polecamy na deser.
- Jasne - najsłodsze są winogrona żółtawe. Bardziej zielone mają mniej cukru i aromatu. Po przekrojeniu i wyjęciu pestek można je dodawać do potraw, np. duszonych mięs, sałatek.
- Różowe - mają mięsisty, słodki i średnio aromatyczny miąższ. Do podjadania i sałatek.
Zobacz też przepisy na ciasta:
Stefanka z herbatników - przepis
Placek cynamonowy - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Kostka z masą - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis
Placek cynamonowy - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Kostka z masą - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis