Sok z winogron - przepis i właściwości odżywcze

Łatwy w przygotowaniu sok z winogron przyda się zimą, gdy będziesz potrzebować wzmocnienia. Do garnka wlej wodę, dorzuć owoce i cukier. Gotuj, następnie przecedź przez sito. Gorący rozlej do butelek.
Edyta Liebert / 28.08.2020 04:04
DRUKUJ PRZEPIS
Sok z winogron - przepis i właściwości odżywcze fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg winogron,
  • 0,5 kg cukru,
  • 225 ml wody.
Przygotowanie:

Domowy sok winogronowy wzmacnia odporność i poprawia pracę mózgu. Dobrze wpływa na pamięć, układ krwionośny i świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Przepis na sok z winogron

  1. Owoce umyj i przekrój na pół.
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem, wlej wodę. Wrzuć owoce i zasyp cukrem.
  3. Sok z winogron potrzebuje ok. 1,5 godziny gotowania - po tym czasie przecedź go, przetrzyj owoce przez sito, by pestki nie zostały w soku.
  4. Jeszcze gorący sok z winogron przelej do wyparzonych (i najlepiej też gorących!) butelek i odstaw je do góry dnem.

Właściwości soku z winogron

  • Ma pozytywny wpływ na pamięć i zapamiętywanie,
  • polecany przy osłabieniu organizmu,
  • wzmacnia odporność,
  • dobrze wpływa na układ krwionośny,
  • działa moczopędnie, 
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • dobrze wpływa na cerę dzięki zawartości cynku,
  • działa antynowotworowo dzięki resveratrolu w skórce winogron.

Dla kogo sok z winogron?

  • Dla osób chorujących na miażdżycę, 
  • dla kobiet w okresie menopauzy,
  • dla osób cierpiących na nadciśnienie, 
  • dla mających problemy z nerkami i układem moczowym,
  • dla sportowców,
  • dla ciężarnych, cierpiących na zaparcia.

Przydatne przepisy: Syrop z pigwy idealny do herbaty zimąNalewka z brzoskwiń na wódce i spirytusieNalewka z derenia - wypróbuj ten przepis

DRUKUJ PRZEPIS