Szczaw jest zdrowy i wartościowy. Ma właściwości wspierające serce, bada się jego przeciwnowotworowe cechy, a do tego ma dużo przeciwutleniaczy. Oto wszystkie właściwości i wartości odżywcze szczawiu.
Spis treści:
- Szczaw – wartości odżywcze i witaminy
- Szczaw – właściwości
- Czy szczaw jest zdrowy?
- Szczaw w ciąży
- Szczaw dla dzieci
Szczaw – wartości odżywcze i witaminy
Wartości odżywcze szczawiu wskazują na to, że to niskokaloryczne, ale bogate w minerały i witaminy warzywo. Szczaw jest nie tylko smaczny i uniwersalny w kuchni. Oto jego konkretne wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 g.
Składnik | Zawartość/ 100 g |
Energia | 22 kcal |
Białko | 2 g |
Tłuszcz | 0,7 g |
Węglowodany | 3,2 g |
Błonnik | 2,9 g |
Minerały w szczawiu | |
Wapń | 44 mg |
Żelazo | 2,4 mg |
Magnez | 103 mg |
Fosfor | 63 mg |
Potas | 390 mg |
Sód | 4 mg |
Cynk | 0,2 mg |
Miedź | 0,131 mg |
Mangan | 0,349 mg |
Selen | 0,9 µg |
Witaminy w szczawiu | |
Witamina C | 48 mg |
Witamina B1 | 0,04 mg |
Witamina B2 | 0,1 mg |
Niacyna (witamina B3) | 0,5 mg |
Witamina B5 | 0,041 mg |
Witamina B6 | 0,122 mg |
Foliany | 13 µg |
Witamina A | 200 µg |
Z odczytu wartości odżywczych szczawiu wynika, że ma on szczególnie dużo witaminy C, magnezu i witaminy A.
Szczaw – właściwości
Szczaw działa przeciwutleniająco
Szczaw to świetne źródło antyoksydantów. Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, doskonale chronią komórki przed uszkodzeniami. Szczaw pośrednio przyczynia się do zapobiegania:
- chorobom serca,
- nowotworom,
- cukrzycy typu 2,
- chorobie Alzheimera.
W szczawie znajduje się ponad 7 typów przeciwutleniaczy, a każdy z nich ma inne specyficzne, ale prozdrowotne działanie. Największą aktywnością antyoksydacyjną charakteryzuje się szczaw czerwony.
fot. Czerwony szczaw - ma najwięcej antyoksydantów i jest najzdrowszym rodzajem szczawiu/ Adobe Stock, Tatyana Sidyukova
Przeciwnowotworowe działanie szczawiu?
Choć działanie przeciwnowotworowe szczawiu jest niepewne i słabo przebadane, są ku temu pewne przesłanki. Badania nad właściwościami ekstraktu ze szczawiu, którym potraktowano komórki nowotworowe, są zaskakująco pozytywne. W badania in vivo (w probówkach, nie na żywnych organizmach) wykazano, że szczaw zabija komórki nowotworów piersi, szyjki macicy i nowotworów skóry. Szczaw podawany szczurom w innym badaniu poprawił ilość białych krwinek u szczurów z białaczką.
Szczaw wspiera zdrowie serca
Szczaw wspiera zdrowie serca na kilka sposobów:
- wyciągi ze szczawiu modyfikują (na korzyść) szlaki agregacji trombocytów, a to zmniejsza ryzyko zakrzepicy;
- szczaw odpowiada za rozkurcz naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi;
- antyoksydanty szczawiu działają przeciwmiażdżycowo,
- błonnik zawarty w szczawiu przeciwdziała wchłanianiu dużych ilości cholesterolu.
Czy szczaw jest zdrowy?
Szczaw jest, ogólnie mówiąc, bardzo zdrowy dla większości osób. Są oczywiście wyjątki i przeciwwskazania do jedzenia szczawiu, ale nie są one bardzo częste. Uwzględniają np. kamienie nerkowe (kamicę szczawianową) i napady dny moczanowej.
Szczaw ma też wiele innych zalet, oprócz wymienionych działań prozdrowotnych. Jest tani (a jeśli wypatrzysz go na łące w czystym terenie, nawet darmowy), uniwersalny w kuchni w świeżej formie, ale można przygotować też szczaw do słoików na zimę lub zamrozić szczaw. To ważne, bo zdrowa dieta powinna być możliwa do utrzymania na co dzień, a nie tylko idealnie zbilansowana.
Szczaw w ciąży
Nie ma przeciwwskazań do jedzenia szczawiu w ciąży, ale nie należy jeść go za dużo. Kwas szczawiowy (którego jak się domyślasz, jest w szczawiu sporo), może tworzyć nierozpuszczalne sole z niektórymi minerałami, a tym samym zaburzać ich wchłanianie. Duże ilości kwasu szczawiowego w diecie mogą obniżyć wchłanianie żelaza, wapnia, magnezu i innych minerałów. Nie przesadzaj więc z ilością szczawiu w jadłospisie, jeśli jesteś w ciąży. Twoje zapotrzebowanie na te minerały bardzo wzrasta, nie chcesz pozbawiać się szansy na ich przyswojenie.
Szczaw dla dzieci
Dzieci też mogą jeść szczaw, np. w formie zupy szczawiowej. Szczególnie zadbaj jednak o to, by szczaw pochodził z czystych terenów, z dala od autostrad i uczęszczanych dróg. Liście szczawiu mogą magazynować i kumulować metale ciężkie, a ich nie chcesz podawać swojemu dziecku.
W diecie malucha nie umieszczaj też za dużo szczawiu na raz. Jeden posiłek ze szczawiem dziennie to porcja w sam raz. Podobnie jak u kobiet w ciąży, chodzi o zawartość kwasu szczawiowego, który obniża wchłanianie niektórych minerałów.
Źródła:
Czytaj także:
8 niedocenionych właściwości prozdrowotnych chrzanu. Stawiaj go na stole nie tylko w Wielkanoc
Truskawki - wartości odżywcze. 6 największych zalet jedzenia truskawek
Czy czereśnie tuczą? Dieta czereśniowa - jadłospis, przepisy, efekty
Brak czasu na zakupy? Żaden problem! Aktualny w Tesco kod rabatowy sprawi, że zamówisz je do domu i to ze sporą zniżką!