Szczaw na zimę fot. Adobe Stock, svetlana_cherruty

Szczaw na zimę - przepis na szczaw do słoików

Szczaw na zimę możesz przechowywać w słoikach i mieć gotową porcję zupy, albo zamrozić w pudełkach lub torebkach strunowych.
Małgorzata Machnicka / 07.05.2021 09:45
Szczaw na zimę fot. Adobe Stock, svetlana_cherruty

Szczaw na zimę warto przygotowywać w pełni sezonu, gdy jest intensywnie zielony i jędrny. Przed jego przygotowywaniem warto zadbać o słoiki idealnej wielkości - nie powinny być zbyt duże. Najlepiej sprawdzą się takie o pojemności 200 ml - z takiej porcji przygotujesz zupę dla 4 osób.

Przepis na szczaw na zimę do słoików

Składniki:

  • 4 pęczki świeżego szczawiu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Szczaw dokładnie umyj, oderwij łodygi i zniszczone liście. Osusz na ręczniku papierowym lub ściereczce i drobno pokrój.
  2. Do garnka przełóż szczaw, zalej go wodą i dodaj sól.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Jeszcze gorący szczaw przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. 
  5. Szczelne je zakręć i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
  6. Tak zawekowany szczaw na zimę możesz przechowywać przez kilka miesięcy.

przepis na szczaw na zimę
fot. Szczaw na zimę/Adobe Stock, Elena Fetisova

Inne sposoby przechowywania szczawiu na zimę

Szczaw na zimę możesz również zblanszować - dokładnie opłucz liście szczawiu i osusz na ściereczce. Posiekaj i wrzuć na minutę na osolony wrzątek.

Gorący szczaw odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do wyparzonych słoików. Na wierzch wlej po łyżce oleju roślinnego. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Szczaw na zimę możesz również zamrozić - to tak samo proste, jak mrożenie botwiny. Wystarczy umyte liście szczawiu osuszyć i przełożyć do woreczków strunowych. Nie krój ich zbyt drobno i staraj się nie układać ich zbyt ciasno, między liśćmi powinno zostać nieco wolnej przestrzeni.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę
Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę
Przetwory z jabłek najlepiej robić z odmian kwaśnych: antonówka, reneta, szampion. Dżem z papierówek można przygotować bez dodatku cukru, warto za to dodać sok z cytryny.
Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków
Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków
Buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw.
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę w słoikach z dodatkiem ulubionych przypraw i dodatków, pozwolą zachować smak lata. Wykorzystaj je w ciągu roku do sałatek, przystawek i do aromatycznych sosów.
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!
Jedna z sałatek, po którą sięgamy najczęściej! Wystarczą ogórki gruntowe zalewa octowa i przyprawy. Zobacz, jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków, taką jak ze sklepu!