Semiwegetarianizm fot. Adobe Stock

Semiwegetarianizm - na czym polega dieta semiwegetariańska?

Semiwegetarianizm to odmiana diety, której głównym założeniem jest ograniczanie spożywania mięsa. Rezygnuje się w niej z mięsa czerwonego, za to zazwyczaj dopuszcza się jedzenie mięsa białego.
/ 25.01.2021 13:08
Semiwegetarianizm fot. Adobe Stock

Semiwegetarianizm zakłada wykluczenie z diety mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny), dopuszcza zaś jedzenie tzw. białego mięsa, czyli ryb lub drobiu. 

Semiwegetarianizm - założenia diety

Semiwegetarianizm rozumiany jako półwegetarianizm może być wstępem do całkowitej rezygnacji z mięsa, a także produktów odzwierzęcych. Jest odmianą diety wegetariańskiej, w której dozwolone jest jedzenie pewnego rodzaju mięsa białego (dowolnie: ryb lub drobiu).

Semiwegetarianizm nie odrzuca takich produktów odzwierzęcych, jak smalec czy żelatyna. I choć wśród wegetarian i wśród wegan może budzić kontrowersje, zakłada znaczne ograniczenie spożycia mięsa

Semiwegetarianie, mimo że spożywają jaja, mleko i jego przetwory oraz miód, nie używają wyrobów ze skóry i rezygnują z wielu innych rodzajów mięs.

Semiwegetarianizm dzieli się na 2 odmiany:

  • pollowegetarianizm (dozwolone jest jedzenie mięsa drobiu),
  • pescowegetarianizm (dozwolone jest jedzenie mięsa ryb i owoców morza).

W swoich założeniach przypomina nieco także fleksitarianizm - czyli spożywanie mięsa tylko w określonych sytuacjach (np. poza domem). Co ciekawe, dieta fleksitariańska znalazła się na najwyższym miejscu w rankingu diet 2021, jeśli chodzi o diety odchudzające.

Część osób sądzi (oczywiście wbrew faktom), że wegetarianie wprawdzie nie jedzą mięsa, ale jedzą ryby... To mit. Wegetarianie ryb nie jedzą, ale już semiwegetarianie - owszem, jeśli właśnie ten rodzaj mięsa w diecie dopuszczają.

Semiwegetarianizm - zalety

Semiwegetarianizm z pewnością może być uznany za zdrowszy sposób żywienia ze względu na to, że wyklucza jedzenie mięsa czerwonego. To właśnie jego nadmierne spożycie jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych, związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i otyłości.

Rezygnacja z jedzenia czerwonego mięsa na rzecz mięsa białego, jest korzystna także dlatego, że - w przeciwieństwie do weganizmu - znika obawa o to, że w jadłospisie zabraknie aminokwasów egzogennych, żelaza, kwasów tłuszczowych czy witamin z grupy B.

Dieta semiwegetariańska zakłada optymalne spożycie takich produktów, jak:

  • nabiał,
  • rośliny strączkowe,
  • ziarna i orzechy,
  • produkty pełnoziarniste,
  • warzywa,
  • owoce,
  • oleje roślinne.

Dieta semiwegetariańska nie jest szczególnie restrykcyjna, dlatego ten sposób żywienia może być doskonałym wyborem dla tych, którzy nie chcą bądź nie potrafią całkowicie zrezygnować z mięsa. Jednocześnie zakładają rezygnację z tego, co w dużej ilości szkodzi zdrowiu - czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, cielęciny, jagnięciny).

Czytaj więcej na temat zdrowego odżywiania:
Czy sushi jest zdrowe?
Najzdrowsze ryby - 5 smacznych gatunków
Dietetyczne, zdrowe śniadania - przepisy na cały tydzień