Przykładowy jadłospis przy niewydolności nerek. Ograniczenie tego składnika to główna zasada diety na chore nerki

Przykładowy jadłospis przy niewydolności nerek fot. Adobe Stock, New Africa
Założeniem jadłospisu przy niewydolności nerek jest zazwyczaj ograniczenie białka w diecie, co odciąża nerki i spowalnia postęp choroby. W planie żywienia przy niewydolności nerek unika się często produktów bogatych w sód, potas i fosfor. Gdy nerki nie działają prawidłowo, konieczna jest pomoc lekarza w ustaleniu, co można jeść, a co wykluczyć. Poniżej znajdują się przykładowe jadłospisy dla osób z ostrą lub przewlekłą niewydolnością nerek w różnych okresach choroby.
/ 18.02.2025 07:11
Przykładowy jadłospis przy niewydolności nerek fot. Adobe Stock, New Africa

Jadłospis przy przewlekłej niewydolności nerek jest planowany przez specjalistę indywidualnie dla każdego chorego. Ilość składników odżywczych, które trzeba dostarczyć organizmowi, zależy od różnych aspektów, m.in. stadium choroby i wyników badań. Poniżej znajdują się poglądowe przykładowe jadłospisy, które uwzględniają najważniejsze zasady diety polecanej osobom z ostrą lub przewlekłą niewydolnością nerek. Podstawą jest jednak konsultacja ze specjalistą, ponieważ sposób odżywiania ma kluczowym wpływ na pracę nerek i postęp choroby. 

Spis treści:

  1. Główne zasady diety przy przewlekłej niewydolności nerek
  2. Przykładowy jadłospis przy przewlekłej niewydolności nerek - dieta łatwostrawna niskobiałkowa
  3. Co jeść przy przewlekłej niewydolności nerek w okresie dializacyjnym?
  4. Jadłospis diety ziemniaczanej przy przewlekłej niewydolności nerek
  5. Główne zasady diety przy ostrej niewydolności nerek
  6. Przykładowy jadłospis przy ostrej niewydolności nerek

Główne zasady diety przy przewlekłej niewydolności nerek

Przewlekła niewydolność nerek (PNN) to upośledzenie pracy nerek trwające dłużej niż 3 miesiące. Postęp niewydolności jest określany poprzez współczynnik przesączania kłębuszkowego (eGFR) i poziom kreatyniny. Choroba charakteryzuje się postępującą utratą czynności nerek, a w konsekwencji prowadzi do konieczności leczenia nerkozastępczego (dializoterapii lub przeszczepienia nerki). Leczenie może zahamować postęp choroby i pozwala zachować funkcję nerek jak najdłużej. 

Dieta jest elementem leczenia przewlekłej niewydolności nerek. Jej podstawowe zasady to:

  • ograniczenie ilości białka (ale nie w każdym stadium) –  zalecana ilość białka w przewlekłej chorobie nerek zależy od stopnia zaawansowania choroby; nadmiar białka może uszkadzać nerki, a jego niedobór w diecie może przyczynić się do niedożywienia,
  • białko w diecie przy niewydolności nerek powinno być pełnowartościowe, najlepszym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, twaróg, mleko, ryby i mięso),
  • ograniczenie sodu – zmniejsza uczucie pragnienia, zapobiega obrzękom, dlatego zalecane są takie działania jak: niedosalanie potraw, gotowanie na parze i unikanie produktów z dużą zawartością soli (wędliny, sos sojowy, kiszonki, ser żółty, wędzone ryby),
  • należy ograniczyć produkty bogate w fosfor – z powodu nieprawidłowej pracy nerek usuwanie nadmiaru tego składnika z organizmu jest zaburzone, dlatego z diety powinny być wykluczone produkty bogate w fosfor: sery żółte, sery topione, podroby, wędliny, groch, orzechy, cola, kakao i czekolada, konserwy rybne, pełnoziarniste produkty zbożowe, pieczarki, skorupiaki i mięczaki,
  • należy ograniczyć ilość potasu w diecie – przewlekła niewydolność nerek powoduje retencję potasu i jego podwyższone stężenie w organizmie, co stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia (sprawdź: źródła potasu w diecie); jednym ze sposobów zmniejszenia ilości tego składnika w potrawach jest moczenie i tzw. podwójne gotowanie bez dodatku soli.
  • ilość płynów jest indywidualnie planowana m.in. na podstawie objętości wydalanego moczu i wyników badań; zalecane napoje to: niskozmineralizowana woda mineralna, słaba herbata, herbaty owocowe, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.

Uwaga: O ilości poszczególnych składników w diecie przy niewydolności nerek, w zależności od stadium choroby i indywidualnych wyników badań, decyduje lekarz. Dieta powinna być zawsze skonsultowana ze specjalistą. 

Przykładowy jadłospis przy przewlekłej niewydolności nerek - dieta łatwostrawna niskobiałkowa

Przy przewlekłej niewydolności nerek na ogół zastosowanie ma lekkostrawna dieta z ograniczoną ilością białka.

Przykładowy jadłospis przy niewydolności nerek w ramach diety łatwostrawnej niskobiałkowej:

  • Śniadanie: Chleb pszenny z masłem i miodem, mleko.
  • II śniadanie: Bułka z gotowaną rybą i ogórkiem.
  • Obiad: Krupnik, pulpety cielęce w sosie pomidorowym, ziemniaki purée, sałatka z warzyw, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: Pieczone jabłko.
  • Kolacja: Pieczeń rzymska z selera w sosie koperkowym, sok pomidorowy.

Powyższy jadłospis można też stosować w diecie u osoby z ostrą niewydolnością nerek podczas okresu wielomoczu wczesnego.

Inny przykładowy jadłospis dla osoby z przewlekłą niewydolnością nerek w ramach diety niskobiałkowej (2400 kcal):

  • Śniadanie: Kawa z mlekiem (mleko 100 g, cukier 10 g), pieczywo niskobiałkowe (90 g), kajzerka (30 g), margaryna słoneczna (12 g), szynka (30 g), dżem wiśniowy (25 g), sałatka z papryki, ogórka i pomidora (100 g) z olejem (5 g).
  • II śniadanie: Kanapka z pieczywa niskobiałkowego (45 g pieczywa) z  masłem (6 g), herbata z mlekiem (mleko 100 ml, cukier 10 g), pomarańcza (200 g).
  • Obiad: Barszcz czerwony czysty 1/2 porcji (włoszczyzna 50 g,  buraki 50 g), pierś z kurczaka (pierś 45 g, olej 5 g) w sosie koperkowym (warzywa 50 g, skrobia pszenna 5 g), ryż (60 g), surówka z marchewki (150 g), olej (10 g), wafelki skrobiowe (35 g), margaryna (12 g). 
  • Podwieczorek: Surówka owocowa (200 g) z jogurtem (75 g), cukier (10 g), pieczywo niskobiałkowe (45 g) z margaryną roślinną (6 g), 
  • Kolacja: Pieczywo niskobiałkowe (60 g), bułka wrocławska (30 g) z masłem śmietankowym (12 g), sałata zielona z rzodkiewką (100 g), białkiem jaja (30 g - 1 szt.) z olejem (5 g), sok jabłkowy (200 g).

Co jeść przy przewlekłej niewydolności nerek w okresie dializacyjnym?

Dokładne zalecenia żywieniowe w przypadku pacjentów dializowanych z niewydolnością nerek są tworzone indywidualnie. Poniżej przedstawiamy ogólne założenia.

Zasady diety przy przewlekłej niewydolności nerek w okresie dializacyjnym

Podczas dializ przy przewlekłej niewydolności nerek konieczne jest przestrzeganie kilku zasad dotyczących jadłospisu:

  • jadłospis powinien być urozmaicony i składać się z 5 posiłków,
  • dostarczenie odpowiedniej ilości białka indywidualnie obliczonej przez specjalistę – białko powinno pochodzić z produktów zwierzęcych: twarogu, jaj, mięsa, drobiu, ryb; dokładną ilość ustala specjalista,
  • w diecie powinny znaleźć się źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. oliwa, olej słonecznikowy, rzepakowy, ryby morskie,
  • dostarczenie zalecanej ilości błonnika pokarmowego,
  • jadłospis powinien dostarczać odpowiedniej ilości wapnia, magnezu, cynku, żelaza i selenu, czyli składników mineralnych, których może brakować w trakcie dializowania; często konieczna jest suplementacja, o czym decyduje lekarz,
  • podobnie jak w przypadku zaleceń przy PNN należy ograniczyć w diecie źródła fosforupotasu oraz sodu,
  • ilość płynów w diecie ustala lekarz m.in. na podstawie objętości wydalanego moczu (często zaleca się ograniczenie); zalecane napoje to: niskozmineralizowana woda mineralna, słaba herbata, herbaty owocowe, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.

Przykładowy jadłospis dla chorego na przewlekłą niewydolność nerek w okresie dializacyjnym:

  • Śniadanie: Kawa zbożowa z mlekiem (200 ml: 150 mleko, cukier 15 g), pieczywo niskosodowe (120 g) z masłem (10 g) i białkiem jaj, miód (30 g).
  • II śniadanie: Bułka niskos​odowa z margaryną miękką i gotowaną  cielęciną (bułka 100 g, margaryna 10 g, cielęcina 100 g), jabłko pieczone (100 g).
  • Obiad: Zupa ziemniaczana (250 ml), makaron z serem twarogowym (makaron 80 g, masło 5 g, ser twarogowy 50 g), kompot z owoców jagodowych (150 ml - owoce 50 g, cukier 15 g). 
  • Podwieczorek: Jogurt (200 ml), herbatniki (50 g).  
  • Kolacja: Ryba gotowana (filet ryby 100 g, włoszczyzna 50 g, olej 10 g), pieczywo niskosodowe (pieczywo 120 g, margaryna miękka 10 g), herbata z medycznym wysokobiałkowym dodatkiem do pokarmów w postaci proszku.

Jadłospis diety ziemniaczanej przy przewlekłej niewydolności nerek

Dieta ziemniaczana jest zalecana osobom w zaawansowanym stadium niewydolności nerek. Podstawę posiłków stanowią ziemniaki, masło, cukier oraz niektóre warzywa i owoce. Dzięki takiej diecie udaje się w dużej mierze ograniczyć ilość białka. Należy pamiętać o metodzie podwójnego gotowania, aby obniżyć ilość potasu w ziemniakach. Ten jadłospis jest dość mocno ograniczony, dlatego pacjenci zwykle muszą przyjmować preparaty uzupełniające brakujące witaminy i składniki mineralne.

Przykładowy jadłospis przy przewlekłej niewydolności nerek w ramach diety ziemniaczanej:

  • Śniadanie: Gotowane ziemniaki (200 g) z masłem (10 g), surówka z pomidorów (100 g) ze szczypiorkiem.
  • II śniadanie: Sałatka z ziemniaków (100 g) z olejem słonecznikowym (10 g), sokiem z cytryny i zieloną pietruszką.
  • Obiad: Placki ziemniaczane (300 g) smażone na oliwie (10 g), sałata zielona z olejem słonecznikowym (10 g) i czosnkiem; pieczone jabłko (100 g).
  • Podwieczorek: Ziemniaki pieczone (100 g) z masłem (10 g) i warzywami (100 g).
  • Kolacja: Kluski śląskie (200 g) z masłem (10 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g) z olejem słonecznikowym (10 g) i sokiem z cytryny.

Inny jadłospis przy niewydolności nerek w ramach diety ziemniaczanej

  • Śniadanie: Sałatka z ziemniaków (200 g) z cebulką (50 g) oliwą (5 g) i sokiem z cytryny, herbata z cukrem (herbata 200 ml, cukier 10 g).
  • II śniadanie: Ziemniaki purée (150 g) z selerem (100 g) i masłem (20 g).
  • Obiad: Kotlety ziemniaczane (ziemniaki 300 g, cebula 30 g, mąka ziemniaczana 20 g, masło 10 g, mleko 15 g, żółtko 10 g, bułka skrobiowa 20 g, olej 20 g, przyprawy), surówka z marchwi (marchew 80 g, cukier 5 g, sok z cytryny), zielona herbata (250 ml).
  • Podwieczorek: Ziemniaki pieczone w folii (100 g) z masłem (10 g) i przyprawami ziołowymi.
  • Kolacja: Kopytka (ziemniaki 250 g, mąka ziemniaczana 10 g, masło 10 g), herbata z cukrem (herbata 200 ml, cukier 10 g).

Główne zasady diety przy ostrej niewydolności nerek

Ostra niewydolność nerek, inaczej ostre uszkodzenie nerek, jest to nagłe pogorszenie czynności nerek (w ciągu 7 dni), któremu towarzyszy podwyższone stężenie kreatyniny we krwi. Wskutek tego może dojść zarówno „tylko” do czasowego zaburzenia parametrów, jak i ciężkiego uszkodzenia wymagającego leczenia nerkozastępczego. Jest wiele możliwych przyczyn choroby, np. zatrucie toksynami, infekcja, nowotwór.

Żywienie jest też elementem leczenia ostrej niewydolności nerek, a zalecenia różnią się w zależności od okresu choroby. Wyróżnia się 4 okresy ostrej niewydolności nerek:

  • okres początkowy,
  • okres skąpomoczu lub bezmoczu,
  • okres wielomoczu,
  • okres ustępowania azotemii (powrót do zdrowia).

Dieta jest ustalana indywidualnie, chociaż jest kilka wspólnych mianowników. Główne zalecenia żywieniowe przy ostrej niewydolności nerek to: 

  • dieta powinna być niskobiałkowa, aby nie nasilać mocznicy,
  • należy ograniczać płyny w okresie skąpomoczu i bezmoczu, aby nie doszło do przewodnienia organizmu,
  • w diecie ogranicza się sód, potas i fosfor,
  • w okresie wczesnego wielomoczu zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów, w tym czasie wraz z dietą podawane są elektrolity,
  • w okresie powrotu do zdrowia dieta powinna dostarczać witamin i składników mineralnych.

Przykładowy jadłospis przy ostrej niewydolności nerek

Oto przykładowy jadłospis w ramach diety kleikowo-owocowo-mlecznej, przeznaczony dla osób w okresie początkowym ostrej niewydolności nerek:

  • Śniadanie: Kleik z płatków owsianych na mleku, pieczywo pszenne czerstwe z masłem, herbata ziołowa.
  • II śniadanie: Kasza manna z przecierem z jabłek.
  • Obiad: Ryż z cukrem i śmietanką, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: Kisiel z jabłek.
  • Kolacja: Kleik z kaszy jęczmiennej na mleku, pieczywo pszenne czerstwe z masłem, herbata ziołowa.

Przykładowy jadłospis w okresie skąpomoczu i bezmoczu u chorych niedializowanych (1800 kcal):

  • Śniadanie: Kleik z kaszy jęczmiennej (200 ml kleiku - 50 g kaszy) z masłem (10 g) i cukrem (15 g), pieczywo niskobiałkowe niskosodowe (100 g) z miękką margaryną (15 g),  ser twarogowy chudy (25 g).
  • II śniadanie: Kasza jęczmienna (50 g kaszy) z masłem (10 g) ,  herbata słodzona (150 ml, 15 g cukru).  
  • Obiad: Ryż (80 g) ze śmietaną (40 g) i cukrem (20 g), herbata ziołowa słodzona (150 ml, 15 g cukru).
  • Kolacja: Kleik z płatków owsianych (200 ml - 50 g  płatków) z masłem (10 g), słodzony (15 g cukru), pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe (100 g) z  margaryną miękką (15 g), ser twarogowy chudy (25 g).

Źródła:

H. Ciborowska, A. Ciborowski, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021,

Przykładowe jadłospisy. Żywienie w chorobach nerek, Centrum Medyczne Urovita,

Marian Grzymisławski, Dietetyka kliniczna, PZWL Wydawnictwo Lekarskie

Czytaj także:
Co pić na chore nerki, a czego unikać? Czasami nawet woda może zaszkodzić
Życie z jedną nerką – jak wygląda i jak długo trwa?
Czego nie lubią nerki? 11 produktów i praktyk, które najbardziej szkodzą twoim nerkom
Co jest dobre dla nerek? 10 sposobów na zachowanie nerek w dobrej formie
Ten zdrowy owoc jest składnikiem niemal każdego smoothie. Niestety przy poważnych kłopotach z nerkami trzeba go unikać

Redakcja poleca

REKLAMA