Pestki z czereśni nie są jadalne i nigdy nie powinno się ich rozłupywać, by zjeść wnętrze pestki czereśniowej. W środku pestki znajdują się trujące związki cyjanku. Pestki z czereśni można jednak wykorzystać w inny sposób, np. zrobić z nich prozdrowotną poduszkę.
Spis treści:
- Trujące pestki z czereśni?
- Jak wykorzystać pestki z czereśni?
- Prozdrowotna poduszka z pestkami czereśni (i wiśni)
Trujące pestki z czereśni?
Pestki z czereśni (podobnie jak pestki wiśni i pestki brzoskwini) zawierają amigdalinę. To trująca substancja, której spożywania należy kategorycznie unikać. W trakcie jej rozkładu uwalnia się trujący cyjanowodór. Jedna z silniejszych trucizn.
Boleśnie przekonał się o tym pewien Brytyjczyk, który postanowił rozłupać i zjeść zawartość pestek wiśni (podobny skład do pestek czereśni). Zjedzenie zawartości zaledwie 3 pestek, doprowadziło do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Mężczyzna przeżył, ale wymagał szybkiej hospitalizacji.
Warto dodać, że niebezpieczna amigdalina znajduje się tylko wewnątrz pestek wiśni i czereśni. Przypadkowe połknięcie pestki z czereśni nie jest niebezpieczne, bo nie ma szans na uwolnienie amigdaliny z wnętrza pestki. Łupina pestki czereśni jest odporna na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie jest wydalana z organizmu.
Pestki czereśni zawierają ok. 1,5-2,5 mg cyjanowodoru na kilogram owoców.
Z uwagi na niebezpieczeństwo zatrucia, najlepiej przygotowywać wszystkie przetwory z czereśni drylując wcześniej owoce. Nawet kompot z czereśni i nalewki czereśniowe najlepiej przygotować z owoców drylowanych. Masz zamiar mrozić czereśnie? Najlepiej też je wydryluj.
Dawki cyjanowodoru, które przedostaną się do kompotu lub nalewki nie są znaczne, ale lepiej całkiem ich unikać.
- 1000 ml kompotu ma ok. 0,01-0,39 mg cyjanku.
- 1000 ml nalewki a pestkami czereśni ma ok. 3 mg cyjanku.
Z tego powodu lepiej drylować czereśnie przed ich wykorzystaniem. Szczególnie jeśli masz zamiar podać kompot dzieciom, dla których akceptowalna dawka cyjanków jest niższa, niż u dorosłych.
Jak wykorzystać pestki z czereśni?
Choć wyroby z pestek czereśni są popularne, nie poleca się ich jedzenia. Niektórzy robią z pestek czereśni aromat do ciast, nalewki, a pestki czereśni dodaje się też do odchudzających naparów z ogonków czereśni. Mimo wszystko nie polecamy tych metod wykorzystania pestek z czereśni. Lepiej nie ryzykować i nie narażać się nawet na niewielkie dawki tej trucizny.
Prozdrowotna poduszka z pestkami czereśni (i wiśni)
Pestki z czereśni i wiśni można wykorzystać jednak do stworzenia czegoś prozdrowotnego. Po dokładnym opłukaniu i wysuszeniu, pestki z czereśni mogą stać się wypełnieniem prozdrowotnych woreczków i poduszek.
fot. Poduszka z pestek czereśni/ Adobe Stock, Iryna Mylinska
Lniane lub bawełniane poszewki można wypełnić pestkami czereśni i stosować je jako okłady. Pestki mają zdolność zatrzymywania ciepła, po ich ogrzaniu stworzysz naturalny termofor. Równie dobrze pestki zatrzymują zimno, co ochładzają.
Podgrzane sakiewki wypełnione pestkami z czereśni można stosować do:
- Ogrzewania rąk w zimny dzień.
- Robienia naturalnych okładów na bolące stawy.
- Rozgrzewania stawów dotkniętych reumatyzmem.
- Rozgrzewania podbrzusza przy bólach miesiączkowych.
fot. Pestki z czereśni dobrze ogrzeją bolący brzuch/ Adobe Stock, Iryna Mylinska
Zimne poduszki z pestkami czereśni zastosuj jako:
- Okład na czoło w przypadku krwawienia z nosa.
- Okład na użądlenia owadów.
- Do obniżania opuchlizny.
- Do łagodzenia bólu przy stłuszczeniach i obiciach.
- Do ochładzania w upały.
Czytaj także:
Kto nie powinien pić naparów z czystka? Przeciwwskazania są rzadkie, ale występują
Awokado to superfood, ale nie każdemu służy. Kto nie powinien jeść awokado?
Szkodliwość imbiru. Kto nie powinien stosować imbiru i czy można go pić codziennie?