Spis treści:
Co to jest panga?
Panga jest słodkowodną rybą pochodzącą z Wietnamu hodowaną w dorzeczu Mekongu. Rzeka ta „słynie” z ogromnego zanieczyszczenia. W naturalnym środowisku panga rośnie bardzo szybko i osiąga nawet 1,5-2 metry długości oraz masę około 40 kg.
W momencie przemierzania drogi z delty Mekongu w górę rzeki ryby są łapane przez hodowców, transportowane i umieszczane w specjalnych klatkach zanurzonych w wodach rzeki. Po 6 miesiącach przebywania w wodzie, w dużym ścisku uzyskują w pełni dojrzałość i nadają się do eksportu w postaci zamrożonych filetów. Dla porównania polski karp potrzebuje około 3 lat, by osiągnąć dojrzałość. Hodowla pangi bywa porównywana do hodowli klatkowej drobiu.
Dlaczego panga jest niezdrowa?
Szacuje się, że z hektara hodowli pangi w rzece Mekong pozyskuje się aż 100 ton tej ryby w ciągu roku, a „zbiory” mają miejsce 2 razy w roku. Producentom pangi zależy na szybkiej i wydajnej hodowli, dlatego rybom podaje się:
- antybiotyki,
- środki stymulujące rozmnażanie,
- barwniki dezynfekujące np. zieleń malachiatową,
- substancje absorbujące wodę, które zwiększają masę filetów.
Podkreśla się także, że ryba ta gromadzi zanieczyszczenia wynikające ze środowiska w jakim żyje. Naukowcy z uniwersytetu w La Lagunie na Teneryfie alarmowali w 2018 roku, że średnia zawartość rtęci w pandze mieści się w normie, ale niebezpiecznie zbliża się do górnych granic.
Porcja 350 g pangi zawiera 30% dopuszczalnej ilości rtęci, jaką można spożyć w ciągu tygodnia. Wielbiciele ryb, którzy jedzą kilka porcji ryb i owoców morza mogą (jedząc często pangę) normę tą przekraczać. Czy to oznacza, że pangi nie można w ogóle jeść? Sprawa nie jest taka prosta.
fot. Adobe Stock
Spożycie pangi w Polsce
Jeszcze 10 lat temu Polska była jednym z największych odbiorców wietnamskiej ryby. Panga była drugą, najchętniej kupowaną rybą. Popularność ryby wynikała z:
- bardzo niskiej ceny,
- smaku pozbawionego rybiego zapachu,
- małej ilości ości.
Jednak informacje o szkodliwości pangi dość szybko przedostały się do opinii publicznej. W efekcie spożycie pangi w Polsce drastycznie spadło z 3 kg do 0,3 kg. To wymusiło reakcję wietnamskich producentów, którzy w odpowiedzi na potrzeby konsumenta zadbali o poprawę warunków hodowli.
Aktualnie panga coraz częściej hodowana jest w Wietnamie, nie w dorzeczu rzeki Mekong, a w stawach, gdzie stopień zanieczyszczenia jest znacznie mniejszy. Coraz więcej hodowli posługuje się także niezależnym certyfikatem ASC, który nadawany jest hodowlom prowadzonym w sposób odpowiedzialny. Wszystko zatem sprowadza się do świadomego wyboru w czasie zakupów. Jeśli lubisz pangę i masz ochotę zjeść ją raz na jakiś czas, stawiaj na rybę:
- z certyfikatem ASC (Aquaculture Stewardship Council),
- hodowaną w stawach.
Pamiętaj jednak, że w stosunku do ryb z hodowli azjatyckich zawsze należy zachować ostrożność.
Wartość odżywcza pangi
Wartość odżywcza pangi zbliżona jest do wartości odżywczej innych ryb słodkowodnych o białym mięsie. Panga praktycznie pozbawiona jest korzystnych tłuszczów z grupy omega-3, które występują głównie w tłustych rybach morskich. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają chorobom serca i depresji.
Pełnowartościowe białko to najważniejszy składnik pokarmowy pangi. Jej mięso jest także źródłem:
- selenu,
- fosforu,
- witaminy B3,
- witaminy B12,
- witaminy B6.
Wartość odżywcza pangi (w 100 g):
- wartość energetyczna: 92 kcal,
- węglowodany: 0 g,
- tłuszcz: 3,5 g,
- białko: 15 g,
- błonnik: 0 g.
Źródło: youreverydayfish.com
Czy warto jeść pangę?
Panga pod kątem wartości odżywczej nie wyróżnia się niczym szczególnym spośród ryb. Z łatwością możesz zastąpić ją innym gatunkiem ryby lub chudym mięsem drobiowym ze znanego źródła. Jednak jeśli lubisz smak pangi to możesz zjeść ją 1-2 razy w miesiącu. Taka ilość z pewnością ci nie zaszkodzi. Zrezygnuj z pangi, jeśli jesteś w ciąży. Przeczytaj więcej o jedzeniu ryb w ciąży. Dla bezpieczeństwa, pangi nie podawaj także małym dzieciom.
Dowiedz się więcej o wartościach odżywczych ryb:
Tilapia – wartość odżywcza, szkodliwość, hodowla
Gatunki ryb - właściwości i rodzaje
Śledzie - kalorie, wartość odżywcza, właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.