To nie koniec bardzo dobrych wiadomości. Olej rzepakowy wspiera funkcjonalnie układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i cukrzycę typu II, wpływa na pracę mózgu i sprawność umysłową, a zapłacisz za niego tylko około 6 zł!
Olej rzepakowy a płaski brzuch
Olej rzepakowy wciąż nie cieszy się tak dobrą „sławą” jak oliwa z oliwek, ale do rzeczy…
Najnowsze doniesienia dotyczące oleju rzepakowego przedstawili naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii na zjeździe Towarzystwa ds. Badań nad Otyłością. W badaniu wzięło udział 101 osób z tzw. otyłością brzuszną (obwód talii większy niż 102 cm u mężczyzn i 88 cm u kobiet), której występowanie zwiększa ryzyko rozwoju tzw. zespołu metabolicznego. Na zespół metaboliczny (zespół X) poza zwiększonym obwodem talii składają się:
- podwyższone stężenie glukozy we krwi na czczo,
- nadciśnienie tętnicze,
- niskie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL,
- wysokie stężenie trójglicerydów.
Okazało się, że już po 4 tygodniach regularnego stosowania oleju rzepakowego uzyskano redukcję tłuszczu brzusznego. Olej rzepakowy wprowadzono, jako składnik smoothie, badani pili go dwa razy dziennie, w dawce dopasowanej do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego.
Dlaczego tym piszę? Zdradzę ci, że chciałam się sprowokować. Wiem, że chętnie czytasz informacje, które dotyczą spalania tkanki tłuszczowej z brzucha, ale chcę ci w tym artykule przekazać także, że olej rzepakowy ma inną, bardzo ważną zaletę.
Proporcja omega 6: omega 3
To produkt bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Co najważniejsze, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6 i omega 3 występują w nim w idealnych proporcjach (2:1). Właśnie dlatego olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy i ma duże znaczenie w profilaktyce:
- chorób układu krążenia
- cukrzycy typu II
- nowotworów
- wspomaga rozwój mózgu i zapobiega jego starzeniu.
Wystarczą 2 łyżki dziennie dodane do sałatki, czy dressingu, by w pełni cieszyć się walorami zdrowotnymi oleju rzepakowego. Sprawdź już teraz, czy masz go w szafce!
Witamina E w oleju rzepakowym
Dodatkowym atutem oleju rzepakowego jest wysoka zawartość witaminy E. To dzięki niej twoja skóra pozostanie gładka na dłużej!
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk podkreśla, że witamina E w oleju rzepakowym ma także inne zalety.
fot. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk/materiały prasowe
Olej rzepakowy to bardzo dobre źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości. 100 g oleju rzepakowego dostarcza 27 μg tokoferolu, dlatego jedna łyżka oleju pokrywa ponad jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Tymczasem ta sama porcja oleju kokosowego, masła, margaryny i oliwy z oliwek pokrywa zapotrzebowanie odpowiednio w 0,2%, 2,1%, 7,7% oraz 10%. Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, duży jej udział w oleju gwarantuje prawidłowe jej wchłanianie i wykorzystanie przez organizm. Tokoferol chroni dodatkowo przed utlenianiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których olej rzepakowy jest jednym z lepszych źródeł roślinnych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, niezbędnym do utrzymania integralności błony śluzowej i skóry poprzez ochronę przed działaniem szkodliwych rodników tlenowych. Chroni organizm przed ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów, choroby wieńcowej, zmian miażdżycowych oraz demencji i utraty pamięci. Jedną z funkcji witaminy E jest również wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego kobiety. Dlatego też zaleca się codzienny dodatek oleju rzepakowego do potraw, zarówno do obróbki termicznej oraz na zimno np. do sałatek gdzie wraz z zielonymi warzywami będzie wspierał witalność i młody wygląd.
Zobacz także:
Niedobór kwasów omega-3 może prowadzić do depresji
Chcesz schudnąć z brzucha? Zobacz 11 produktów, które powinnaś włączyć do swojej diety!
Nie możesz schudnąć? Oto 12 rad, jak podkręcić metabolizm!