Niestety, wciąż pokutuje niesłuszna opinia, że olej rzepakowy ma niekorzystny dla zdrowia kwas erukowy. To dane sprzed 20 lat. Dziś proces produkcji oleju zupełnie się zmienił i odmienił nie tylko jego smak, ale i... właściwości! Sprawdź, jakie korzyści kryje!
Co się zmieniło w procesie otrzymywania oleju?
Obecnie olej otrzymuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie zawierają one kwasu erukowego, mają też dziesięciokrotnie mniej niż kiedyś szkodliwych substancji (glukozynolanów).
Na co jest dobry olej rzepakowy?
1. Najnowsze odmiany rzepaku mają aż 60% kwasu oleinowego (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi) oraz ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację.
2. Olej rzepakowy ma sporo nienasyconych tłuszczów omega-6 i omega-3 i idealną proporcję między nimi. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, by wynosiła ona nie więcej niż 4:1 i tak okazuje się, że najzdrowsze są olej lniany i właśnie rzepakowy.
fot. materiały prasowe
Nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć kwasów omega-3, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Są one dla nas bardzo ważne, ponieważ mają m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych (tzw. śródbłonek). Zapobiegają również rozwojowi miażdżycy naczyń. W Polsce doskonałym źródłem omaga-3 jest olej rzepakowy. - prof., Artur Mamcarz, kardiolog
3. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli i witaminy E.
Zapobiegają one uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniają starzenie się organizmu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów.
Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:
Dzięki niej w 3 dni oczyścisz ciało!
7 produktów, których nie wolno wyrzucać!