Olej rzepakowy - właściwości odżywcze

Olej rzepakowy - właściwości odżywcze fot. Fotolia
Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Nie wiesz dlaczego? Wyjaśniamy!
Agata Bernaciak / 12.07.2018 10:50
Olej rzepakowy - właściwości odżywcze fot. Fotolia

Niestety, wciąż pokutuje niesłuszna opinia, że olej rzepakowy ma niekorzystny dla zdrowia kwas erukowy. To dane sprzed 20 lat. Dziś proces produkcji oleju zupełnie się zmienił i odmienił nie tylko jego smak, ale i... właściwości! Sprawdź, jakie korzyści kryje!

Co się zmieniło w procesie otrzymywania oleju?

Obecnie olej otrzymuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie zawierają one kwasu erukowego, mają też dziesięciokrotnie mniej niż kiedyś szkodliwych substancji (glukozynolanów).

Poznaj właściwości i zastosowanie oleju kokosowego
 

Na co jest dobry olej rzepakowy?

1. Najnowsze odmiany rzepaku mają aż 60% kwasu oleinowego (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi) oraz ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację.

2. Olej rzepakowy ma sporo nienasyconych tłuszczów omega-6 i omega-3 i idealną proporcję między nimi. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, by wynosiła ona nie więcej niż 4:1 i tak okazuje się, że najzdrowsze są olej lniany i właśnie rzepakowy.

prof. Artur Mamcarz

fot. materiały prasowe

Nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć kwasów omega-3, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Są one dla nas bardzo ważne, ponieważ mają m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych (tzw. śródbłonek). Zapobiegają również rozwojowi miażdżycy naczyń. W Polsce doskonałym źródłem omaga-3 jest  olej rzepakowy.                              - prof., Artur Mamcarz, kardiolog

3. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli i witaminy E.

Zapobiegają one uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniają starzenie się organizmu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów.

Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:

Redakcja poleca

REKLAMA