Przyczyną dodatkowych kilogramów jest nie tylko spadek aktywności fizycznej i suto zastawione, świąteczne stoły. Dużą rolę odgrywa również metabolizm. W tym okresie organizm spala mniej kalorii niż dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Jesienią i zimą jesteśmy z natury nastawieni na oszczędzanie energii. Od aktywności przemian metabolicznych zależy czy nasz organizm szybciej spala kalorie, czy też gromadzi tkankę tłuszczową. Co więcej, jeśli zastosujemy niewłaściwą dietę, obniży się tempo przemiany materii. Aby temu zapobiec i nie martwić się zbędnymi kilogramami, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym pobudzimy metabolizm w okresie jesienno-zimowym.
Co jeść?
Podczas chłodnych dni niezwykle ważne jest zapewnienie organizmowi stałego dopływu energii, dlatego pamiętajmy o regularnym spożywaniu zbilansowanych posiłków. - Warto jadać częściej i bardziej różnorodnie, uwzględniając wszystkie grupy składników odżywczych. Lepiej zjeść pięć małych posiłków, niż dwa lub trzy duże, które spowodują przeciążenie układu trawiennego – zaleca Sylwia Wilczak. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które pobudza cały układ i działające w nim enzymy. Wyjście z domu bez porannego posiłku zaburza proces przemiany materii. Pomocnym bodźcem będzie również błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Znajdziemy go przede wszystkim w warzywach, surowych owocach z drobnymi pestkami, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy suszonych śliwkach. Nie zapominajmy również o piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej - minimum dwa litry dziennie oraz o fermentowanych napojach mlecznych (jogurt, kefir, maślanka). Ograniczyć należy natomiast produkty bogate w tłuszcze i cukry proste (słodycze, fast-foody), które zaburzają naturalny metabolizm. Dania wysoko przetworzone, zawierające konserwanty, niszczą mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Negatywne konsekwencje dla układu trawiennego ma również nocne podjadanie. Ostatni posiłek powinniśmy zjeść dwie-trzy godziny przed snem, aby organizm zdążył go strawić.
Przeczytaj: Mity w odchudzaniu
Aktywność i witaminy
W okresie jesienno-zimowym nie należy rezygnować z ruchu na świeżym powietrzu. Spacer w mroźny dzień to dobry sposób na pobudzenie metabolizmu i spalenie dodatkowych kalorii. Warto także zadbać o suplementy diety, które zwiększają przemianę materii w czasie zimy, oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają do dodatkowej produkcji ciepła. - Zalecałabym zwłaszcza substancje zawierające witaminy i minerały (magnez, wapń), które regulują pracę układu pokarmowego. Dobroczynny wpływ na nasz metabolizm mają produkty zawierające gorzką pomarańczę, olej z krokosza czy zieloną kawę – dodaje dietetyczka. Prostą, a zarazem smaczną receptą na pobudzenie przemiany materii jest filiżanka gorzkiej czekolady z chili, która podziała rozgrzewająco i poprawi nam nastój podczas jesienno-zimowym wieczorów.
Przeczytaj: Jak efektywnie stracić na wadze?
Źródło: Naturhouse/ ak