Fot. Fotolia
Przetwory owocowe to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania. Słodkie przetwory, w zależności od konsystencji, dzielimy na: konfitury, w których znajdują się kawałki owoców, dżemy – będące połączeniem całych owoców i musu oraz marmolady i powidła – pozbawione kawałków owoców.
Przetwory owocowe: powidła śliwkowe
Powidła przyrządza się, gotując drylowane owoce przez kilka dni aż rozmiękną, a następnie zgęstnieją. Najbardziej popularne są oczywiście te wyrabiane ze śliwek węgierek o słodko-kwaśnym smaku i gęstej, ciemnobrązowej konsystencji.
– "Powidła śliwkowe oprócz tego, że są smacznym dodatkiem do ciast, naleśników i innych potraw, mają również właściwości zdrowotne, m.in. regulują perystaltykę jelit. Przygotowuje się je bez dodatku cukru, dlatego są najmniej kaloryczne ze wszystkich słodkich przetworów" – mówi Anna Marciniec, dietetyk.
Powidła możemy przyrządzić także z innych owoców pochodzących z naszych sadów: brzoskwini, moreli lub jabłek.
Zobacz także: Jak robić powidła?
Przetwory owocowe - jak robi się konfitury?
Konfiturę uzyskuje się, gotując całe owoce lub ich mniejsze kawałki w syropie cukrowym bądź w zagęszczonym soku z winogron. Podstawą dobrej konfitury jest klarowny i gęsty syrop przyrządzany z wody i cukru oraz najwyższej jakości słodkie owoce. Jeśli decydujemy się na owoce pestkowe, należy je starannie wydrylować.
Do konfitury nie powinno się dodawać żadnych środków konserwujących, jedynie cukier.
Na 1kg owoców stosuje się ok. 2kg cukru, dlatego konfitura jest niezwykle kaloryczna. Jeśli jednak zachowamy umiar, spożywając ją jedynie jako dodatek do herbaty lub deserów, możemy bez obaw delektować się jej smakiem.
Dżemy i marmolady
Do przygotowania dżemów potrzebne są zmiażdżone owoce, mogą być także mrożone. Aby uzyskać odpowiednią gęstość należy dodać cukier, cukier żelujący lub pektyny, a następnie gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji.
Dobry dżem musi być galaretowaty i łatwy do rozsmarowania. Według ustalonych norm powinien on zawierać min. 60% cukru.
Z kolei do przyrządzenia marmolady wykorzystuje się dokładnie zmielone owoce, ale tylko te, które mają duże ilości pektyn. Należy pamiętać, że przetwory owocowe z uwagi na dużą zawartość cukru mogą być tuczące. – "Osobom dbającym o linię poleca się np. dżemy niskosłodzone, czyli takie w których na 100 gramów produktu przypada nie więcej niż 40 g cukru. Alternatywą są również przetwory słodzone fruktozą lub ksylitolem, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu cukru i nie zwiększają apetytu" – dodaje dietetyk.
Zobacz: Koktajle owocowe - ile mają kalorii?
Owocowe przetwory - rób je samodzielnie!
Z całą pewnością domowe przetwory owocowe lub pochodzące z upraw ekologicznych są lepszym rozwiązaniem niż zakupione w sklepie, przede wszystkim z powodu braku konserwantów oraz słodzików. Przygotowując konfiturę lub dżem, mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o ilości cukru i sposobie przyrządzania.
Źródło: Materiały prasowe Naturhouse/ ak