Składniki:
goździkicynamon
imbir
miód
kawa
Przygotowanie:
Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki (kwaśny – żywioł drzewa; gorzki - ognia; słodki - ziemi; ostry – metalu i słony – wody). W kawowym naparze najważniejsze jest jednak połączenie cynamonu i imbiru, które przeciwdziała przeziębieniom oraz podanie naparu w odpowiedniej porcelanowej filiżance, która uwolni pełnię kawowego aromatu. Potrzebujesz: • tygielek z długą rączką, lub niewielki rondelek, do którego zmieści się szklanka wody • kawa sypana (3 łyżeczki) • łyżeczka miodu • szczypta cynamonu • odrobina imbiru • kilka goździków Przygotowanie: • Płyn podgrzewamy, by kiedy pojawi się pierwsza piana – powoli dosypać kawę. • Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kawie jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie powoli dodajemy kolejno: miód, cynamon. Po chwili dorzucamy imbir i goździki. Kawa z wszystkimi przyprawami powinna się pogotować co najmniej minutę. • Następnie powoli wlewamy kawę, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. By uzyskać pełnię kawowego aromatu serwujemy kawę w porcelanowych filiżankach o krągłych kształtach, z rozchylającymi się ku górze brzegami – takimi jak np. te z serwisu Yvonne Cyklamen z Zakładów Porcelany Ćmielów.