Two eggs every day is ok!
Jajko to jedyny taki produkt na świecie! Pod skorupką ukryte jest wszystko, co niezbędne, by powstało nowe, niezależne życie. Idealna kompozycja białek, tłuszczy, potrzebnych witamin oraz składników mineralnych, wszystko w odpowiednich proporcjach. Niesamowite!
20 przepisów na dania z jajkami
Kiedyś zalecano tylko 2-3 jajka tygodniowo, teraz mówi się, że można jeść 2 sztuki dziennie.
Pamiętaj, jeśli chcesz zachować większość cennych właściwości jajka, częściej jedz je na miękko, niż na twardo, czy w postaci jajecznicy. Im krócej jajka poddawane są oddziaływaniu wysokiej temperatury, tym lepiej.
Co sprawia, że jajko odzyskuje uznanie naukowców, dietetyków i kucharzy? Poznaj 7 niesamowitych powodów, by codziennie jeść jajka!
LDL - dlaczego to taki zły cholesterol?
1. Zapobiegasz nowotworom i jesiennym infekcjom
W białku jaja znajduje się cenna substancja – cystatyna. Związek ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Naukowcy podejrzewają także, że cystatyna być pomocna w zapobieganiu niektórym nowotworom (między innymi piersi, płuc, wątroby i czerniaka).
2. Obniżysz poziom cholesterolu we krwi
Jajka zawierają cholesterol, ale nie wpływa on znacząco na poziom cholesterolu we krwi. Cholesterol w jajkach może wręcz obniżać poziom cholesterolu we krwi! Większość cholesterolu obecnego w surowicy jest produkowana przez wątrobę (70% całej puli). Wyższe spożycie cholesterolu z żywności hamuje syntezę wewnętrzną, dzięki czemu uzyskuje się obniżenie stężenia cholesterolu ogółem.
3. Twoja skóra będzie wyglądać młodziej
W jajku znajdziecie przeciwutleniacze, które ochraniają skórę przed wolnymi rodnikami tlenowymi, główną przyczyną starzenia się skóry. Do najsilniejszych przeciwutleniaczy obecnych w jajku należą witamina A (retinol) i E. Osoby, które regularnie jedzą jajka mają jędrniejszą skórę i mniej widoczne zmarszczki wokół oczu.
4. Twoje kości będą mocniejsze
Jajka dostarczają fosforu, jednego z głównych budulców kości. To także jedno z lepszych, pokarmowych źródeł witaminy D, która ułatwia przyswajanie wapnia. Dzięki temu twoje kości będą mocniejsze!
5. Poprawisz funkcjonowanie mózgu
Chcesz mieć sprawny mózg i lepszą koncentrację? Jedz jajka, zawierają one związki z grupy fosfolipidów – lecytynę i cholinę, które budują osłonki mielinowe komórek nerwowych. Odkryty niedawno kompleks białkowy yolkina, obecny w żółtku jaj, powstrzymuje obumieranie komórek nerwowych. Bonus: yolkina wpływa także na zwiększenie libido!
6. Szybciej schudniesz
Jajko zawiera dużo białka, które sprawia, że po posiłku jesteś znacznie dłużej syta. To białko najwyższej jakości, tzw. białko wzorcowe, idealne. Białko jaja zawiera wszystkie aminokwasy, także te niezbędne, których twoje ciało nie potrafi wytworzyć. Szczególnie korzystne dla osób odchudzających są śniadania z jajkami. Badania pokazują, że taki posiłek na start sprawia, że w ciągu całego dnia zjadasz ogółem mniej kalorii.
7. Będziesz szczęśliwsza!
Jajka, szczególnie żółtko, są skarbnicą witamin z gr. B, które są niezbędne do zachowania prawidłowej pracy układu nerwowego. Wysoka zawartość witaminy B6 może zmniejszać uczucie fizycznego zmęczenia. Jajka to także bardzo dobre źródło witaminy B12 poprawiającej humor. Ta ostatnia jest szczególnie istotna dla osób, które nie jedzą mięsa. Jedno jajko pokrywa 100% zapotrzebowania na witaminę B12.